Nervene i Ukraina-Russland-konflikten preger nyhetsuken, men saken om Ap-nestleder og statsråd Hadia Tajiks (38) mulige skatteunndragelser ruller videre.

Les også: Gunnar Stavrum: Provoserende lite ydmykhet

«I 12 år har jeg valgt å ikke ha pendlerbolig. Unntaket er tre måneder i 2019. Dette forsøker Aftenposten nå å lage en skandale av,» innledet Tajik sitt Facebook-innlegg fredag kveld.

Det ledet til en flere dagers intens debatt med Aftenposten-redaktør Trine Eilertsen, som overskygget VGs sak søndag om at Tajik i 2006 ble tildelt en skattefri pendlerbolig med en kontrakt hun aldri brukte.

Onsdag ettermiddag la Tajik til slutt ut et Facebook-innlegg hvor hun forteller at hun vil innbetale ekstra skatt for den aktuelle tidsperioden.

Stortingsrepresentant Alfred Bjørlo (V) er ikke nådig i sin dom over Tajik:

«Er Hadia Tajik-saka alvorleg? Samanlikna med Russlands invasjon av Ukraina: Nei. Samanlikna med andre saker om politikarar som har tøya regelverk til eiga økonomisk vinning: Ja. Då er dette ei av dei alvorlegaste sakene som er rulla opp,» skrev han på Twitter tidligere på onsdagen.

Les også: Ane Breivik (23): - Nedlatende av Hadia Tajik

– Veldig spesielt

Nettavisen fulgte opp dette med Bjørlo tidligere onsdag ettermiddag.

– Hvorfor mener du dette er en av de mest alvorlige sakene med politikere som har utnyttet sine goder, som er avdekket?

– For det første ser det ut til at kjernen i dette er at hun har lagt frem en tilsynelatende fiktiv kontrakt for å få en skattefri bolig: Hun får først nei, så legger hun frem en kontakt som gir rett til skattefri bolig. Det ser ikke ut til at denne kontrakten noen gang har vært reell, sier Bjørlo til Nettavisen.

– Det i seg selv er veldig spesielt, bemerker han.

– Ingen Nav-klient hadde sluppet unna

Bjørlo sier ingen av de andre sakene har hatt en slik tvist:

– Jeg tror ikke noen av de andre sakene som har vært rullet opp kan vise til noe lignende. Ingen Nav-klient hadde sluppet unna med «jeg la kanskje frem en fiktiv kontrakt, men hadde krav på det likevel ...,» sier Bjørlo - med henvisning til at Tajik sier hun hadde boutgifter hos sine foreldre.

Bjørlo reagerer kraftig på følgende sitat gitt til VG:

«De siste 12 årene har jeg valgt å betale for egen bolig i Oslo, selv om jeg lett kunne gjort krav på pendlerleilighet, sier Tajik.»

Les også: Stephansen: Hadia Tajik i tvilsom offerrolle om pendler-bolig

– Det får meg bare til å gape. Det er helt uforståelig at hun «har ofret seg for skattebetalerne» og lett kunne ha gjort krav på gratis bolig i en periode har hun vært innvalgt for Oslo (2009-2017) og har hatt leilighet her. Det er bare helt urimelig, tordner han.

– Slipper å snakke om saken

Timingen av utspillet hennes får Bjørlo til å steile:

– Rett før saken kommer på trykk i VG, går Tajik til et voldsomt angrep på Aftenposten - for å avlede oss. Hun får all oppmerksomhet på sin uenighet med Aftenposten, får diskutere den i Politisk Kvarter, i stedet for å svare for en mulig skatteunndragelse.

– Hva tenker du om Tajiks vei videre?

– Nå må Hadia være åpen, svare på de spørsmål hun får og slutte med politisk spinn.

– Kan Tajik fortsette som statsråd?

– Det er ikke tema nå, det har jeg ikke tatt stilling til.

Går på tilliten løs

– Det er litt flaut å være politiker for tiden, sier Høyres Mahmoud Farahmand når Nettavisen ringer og spør hva han tenker om Tajik-saken.

– Summen av alt som har kommet fram i høst og nå er at tilliten til politikere og demokratiet reduserer. Den er veldig tynnslitt akkurat nå, sier Farahmand, som sitter i Stortingets finanskomité.

– Det er uheldig blant annet fordi det er utenlandske aktører som forsøker å bygge ned tilliten vår. Da er det vi politikere sin oppgave å bygge opp tilliten igjen.

Farahmand, som er tidligere etterretningsoffiser, trekker fram hackinger av Stortinget og Russlands politiske innblanding i USA. I USA har russerne blant annet har spredd store mengder feilinformasjon på nett og i sosiale medier med mål om å bryte ned tilliten til politikere og mellom politiske motstandere i landet.

– Da bør vi ikke hjelpe dem på veien, sier Høyre-mannen.

Mener Tajik bør beklage

– Du nevner ikke Hadia Tajik ved navn nå. Hva synes du hennes bruk av pendlerbolig og måten hun har forklart seg på?

– Jeg synes det er trist for oss som politikere og demokratiet dersom alt som fremkommer i den saken er sant.

– Bør hun gå av som statsråd?

– Det har jeg ingen kommentar til.

Kronikk: Hadia Tadjik: Trist som faen

– Du sier at dere må bygge opp tilliten igjen. Hvordan bygger man den opp?

– Vi som politikere bør være flinkere til å akseptere ansvar for de handlinger vi gjør og de beslutninger vi fatter. Vi er mennesker og begår tabber, men vi må være flinkere til å innrømme feil. Noen har vært redelige, beklaget og forsøkt å gjøre opp for seg. Det står det respekt av.

Les også: Freser mot lønnsøkning på Stortinget: Krever full revers

Støre: - Svaret er ja!

Nettavisen stilte følgende spørsmål til statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) tirsdag:

– Har du fortsatt full tillit til din nestleder og statsråd, Hadia Tajik?

– Svaret er ja!

– Hvordan vurderer du sakene som ble avdekket i helgen?

– Nei, det har jeg ingen ytterligere kommentar til.

– Når kommer du til å kommentere dem litt mer?

Jeg har ingen plan om det akkurat nå, jeg har litt andre ting jeg har øverst på dagsordenen, sa Støre til Nettavisen like før avreise til Brussel.

Hadia Tajik opplyser til Nettavisen at hun ikke ønsker å benytte seg av tilsvarsretten.

En annen politiker som det blåste friskt rundt i høst var tidligere KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad. Se intervju med ham her: