Torsdag ble det kjent at Porsgrunn ønsker å anmelde SIAN. Forslaget fra Trond Ingebrigtsen (Ap) ble stemt gjennom av formannskapet samme dag.

Saken ble tatt opp etter et SIAN-arrangement på Rådhusplassen i Porsgrunn tidligere denne måneden. I tillegg til å nekte dem muligheten til lignende arrangementer i fremtiden, vil også kommunen at organisasjonen tar regningen på 172.000 kroner.

– Dette har ingenting med ytringsfrihet å gjøre, innledet Trond Ingebrigtsen, gruppeleder i Ap, overfor formannskapet, og viste til en plakat fra SIAN, som de skal ha lagt rundt i Porsgrunn sentrum før og under demonstrasjonen.

Les også: NRK kalte ham klimapsykolog – de sa ikke at han var MDG-politiker

Nettavisen har sett plakatene etter å ha fått de tilsendt på MMS av SIAN-leder Lars Thorsen.

Den første er titulert «Avskaff islamproblemet før det avskaffer deg». Deretter står det info om arrangementet som ble avholdt 9. oktober.

SIAN skriver lengre ned på plakaten: «Adidasriddernes herrefolkatferd og dominanskrim må opphøre. Kom og hør hvorfor de må deporteres til opprinnelsesland»

I tillegg er det bilde av Muhammed som forgriper seg på en sau.

SIAN-leder Lars Thorsen sier ytringene ikke er hatefulle. Les hans tilsvar lengre ned i saken.

– For de rike

Stortingsrepresentant for Telemark, Mahmoud Farahmand (H), er veldig kritisk til å sende regningen til Sian.

– De går indirekte inn for å begrense ytringsfriheten til kun å gjelde de rike. Si du er en karikaturtegner som ikke har råd til beskyttelse og livvakter, da er ikke lenger ytringsfriheten for deg. Hvis denne tilnærmingen får fotfeste, da har vi et seriøst problem, sier Farahmand til Nettavisen.

Les også: «Nye landsmenn er pjuuuuk», «kålhue», «ta deg en kebab og hold kjeft»

– Ingen jeg kjenner liker budskapet til Sian. Men dette her er en særdeles problematisk tilnærming fra en rekke politikere i Porsgrunn. Har de prøvd dette juridisk? Er det sånn at vi nå skal kunne sende regning til alle vi ikke liker? spør Farahmand, som tidligere har sittet i kommunestyret i nettopp Porsgrunn.

SIAN svarer

Kort tid etter vedtaket ble stemt gjennom, og nyheten ble kjent, er SIAN-leder Thorsen usikker på om det er bare plakatene, eller arrangementet i seg selv, som blir anmeldt. Han er likevel klar i sin sak:

– Alle som leser aviser har nå kunnet sette seg inn i lovverket, og kan konstatere at det kommunen holder på med her, er bare tøys, sier Lars Thorsen, SIAN-leder til Nettavisen.

Les også: SIAN-leder dømt til betinget fengsel for hatytringer

– Vil du utdype det med tøys? Hvorfor er det det?

– Jeg skjønner at ordføreren blir sur for at de blir påført 172.000 kroner i kostnader, eller at han velger å påta seg det, fordi han vet at han må avlede de voldstilbøyelige fra å være til stede i byen den dagen. Det er det som er hele sakens kjerne her, men han må jo bare ta de pengene fra et annet sted.

Les også: Tesla må betale 1,2 milliarder kroner i rasisme-erstatning til eks-ansatt

Thorsen sier at politiet tar opp alle talene fra SIANs arrangementer.

– Så hver gang vi reiser fra en by, så hører de gjennom talene våre. Og er det noe straffbart der, så kan du banne på at politiet tar ut tiltale. Politiet har fått som jobb å gjøre hva de kan for å stoppe kjeften på oss, sier Thorsen.

– Det er fremdeles sånn i Norge at man har all mulig rett til å kritisere muslimer og Muhammed så mye vi bare vil, uten at det er straffbart, sier Thorsen.

– Så når du snakker om å deportere muslimer til deres hjemland, så faller ikke det innunder paragrafen om hatefulle ytringer?

– Nei, definitivt ikke. Dette er en politisk ytring rettet mot politiske aktører, hvis man hører etter, og det er det jo ikke så mange som gidder, sier Thorsen.

– Det vi snakker om er å deportere de sharia-tilbøyelige. Det er politikk, ikke religion, sier Thorsen.

– Hvis dere får en regning etter dette, kommer dere til å ta den?

– Nei, på ingen måte, sier Thorsen.

– Det finnes ingen juridiske holdepunkter for at vi skal ta den kostnaden. Det er kommunens regning. De har selv valgt å påta seg den kostnaden, vi har ikke pålagt dem det, sier Thorsen, som avslutningsvis sier at det er motdemonstrantene som i stor grad forårsaker politikostnadene, og at disse skyldes «uintegrerbare barbarere i Norge».

Les også: Kraftig kritikk av NRK Super: – Oppskrift for å gi barn klimaangst