HAUGESUND (Nettavisen): Birgittes far ønsker å vitne i Tengs-rettssaken.

– Ærede rett. Torger ønsker å gi forklaring, og han ønsker å gjøre det før den tiltalte, sa bistandsadvokat for foreldrene, Erik Lea, etter å ha holdt et sterkt åpningsinnlegg i retten tirsdag morgen.

Åpningsinnlegget til bistandsadvokat for foreldrene, Erik Lea, beskrev foreldrenes fortvilelse over de siste 27 årene, og Karin Tengs var på et tidspunkt på gråten. Det gjorde sterkt inntrykk på flere i retten, så det ut til.

– Ingen tragedie kan være større for foreldre enn å miste et barn. Vi som ikke har opplevd det har vanskelig for å forstå det. Det er så totalt ødeleggende for livet. Det er sår, det er gråt og det er håpløshet. Det er lammende, det er mørke og det finnes ingen fasit på hvordan man kan leve med noe sånt som foreldre.

Torger Tengs ønsker å vitne før tiltalte Johny Vassbakk skal gjøre det. Vassbakk skal etter planen vitne onsdag og torsdag, altså er det spekulasjoner rundt hvorvidt Tengs vil vitne allerede tirsdag.

– Stor belastning

Lea forteller at foreldrene var 20 år da Birgitte ble født, og 37 da hun ble drept.

– Man kan se for seg at hvis man hadde flere barn kunne man klamret seg til det. Birgitte var Torger og Karins eneste barn. Det skulle gå noen uker før fetteren ble pågrepet, det var et sjokk. Så kom tilståelsen, før den så ble trukket.

– Fetteren ble dømt til 14 års fengsel. Fra 4. mai 1998 satt foreldrene i ett nytt rettslokale. Og måtte høre grufulle detaljer – et mareritt. Fetteren ble frifunnet, og de tre dommerne vedtok enstemmig at fetteren skulle betale erstatning.

– Dommen havnet i høyesterett og de vedtok også erstatningen. Samtlige begjæringer er blitt forkastet siden. I alle år har de ment at erstatningsdommen var korrekt. Det har vært utallige medieoppslag og de har aldri fått fred, sier Lea.

Lea forteller at det har vært en stor belastning for foreldrene over årene.

– I fjor ble en ny mann pågrepet. Og i går gikk Karin og Torger inn i et nytt rettslokale og så mannen som er tiltalt for drapet på deres datter. De var 20 år da Birgitte ble født. De var 37 da Birgitte be revet bort. Og ennå er ikke saken over.

– Ingen beklagelser

Lea påpeker at ingen har beklaget til foreldrene, men lurer på om de vil beklage til fetteren og hans familie. Han reagerer sterkt på et spørsmål fra en journalist, som lurte på om de ville beklage til fetteren og familien hans.

– Er det noen som sender samme beklagelser til Torger og Karin? Det har aldri vært de som etterforsket eller dømte fetteren. Det er mulig systemet har sviktet, men det har ikke foreldrene til Birgitte Tengs. De har levd med denne saken to tredjedeler av sitt voksne liv. Er det rart de er skeptiske?

– De har hatt og har et ønske om å få vite hva som skjedde natt til 6. mai 1995. Domfellelse eller ikke, kommer de noen gang til å få det svaret? De har sagt det utallige ganger. De skal følge Birgitte gjennom alt. Hele veien.

Rett etter Leas åpning forlot foreldrene rettssalen.