Toril ødela ryggen da hun løftet barn i barnehagen - nå saksøker hun forsikringsselskap

I RETTEN: Toril Rossing Tokerud (48) ble arbeidsufør etter at hun løftet et barn i barnehagen hun arbeidet. Fire og et halvt år senere må hun gå rettens vei for å få forsikringsselskapet til å vedgå at det hele er en yrkesskade. Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

I RETTEN: Toril Rossing Tokerud (48) ble arbeidsufør etter at hun løftet et barn i barnehagen hun arbeidet. Fire og et halvt år senere må hun gå rettens vei for å få forsikringsselskapet til å vedgå at det hele er en yrkesskade. Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

- Livet mitt er snudd på hodet, og jeg har mistet mye på grunn av dette.

10. januar 2011 gikk 44 år gamle Toril Rossing Tokerud fra å være en aktiv dame, til å ha problemer med å bevege seg. Hun fikk en alvorlig ryggskade etter at hun løftet et barn i Oslo-barnehagen hvor hun arbeidet som assistent.

Skaden var så alvorlig at hun ble sykmeldt, og siden har hun ikke vært i stand til å arbeide. Hun ble arbeidsufør.

- Livet mitt ble snudd på hodet. Når du blir syk mister man både venner og gleden ved å ha en jobb å gå til. Jeg kan heller ikke lenger drive med friluftsliv, som jeg liker så godt. Ikke minst, familien min har lidd på grunn av dette.

Får ikke erstatning

Nettavisen møter Tokerud i Oslo tingrett. Det har gått fire og et halvt år siden ulykken i barnehagen. 48-åringen går fortsatt rundt på krykker, og hun sliter med smerter.

Etter en flere år lang kamp mot forsikringsselskapet til arbeidsgiveren, har saken nå endt i retten.

Oslo Pensjonsforsikring - som eies av Oslo kommune - nekter å gi Tokerud erstatning, og hevder at det i denne saken ikke er snakk om en yrkesskade.

Argumentet er at de mener det her er snakk om et løft som for en barnehageassistent er en normal arbeidsoppgave. Nav har derimot godkjent ryggskaden som en yrkesskade.

- Dette kan skje andre også

Tokerud har Fagforbundet i ryggen når hun nå tar opp kampen mot forsikringsselskapet.

- Jeg gjør dette for å hjelpe andre, ikke bare for min egen del. Dette kan skje andre også.

- Når man blir skadet og ikke kan jobbe, så taper man mye i lønn. Dette er en yrkesskade, og lønnstapet skal dekkes, legger advokat i Fagforbundet, Anne-Gry Rønning-Aaby, til.

Ifølge advokaten vil en eventuell engangserstatning for tap av fremtidig inntekt for Tokerud være fra 800.000 og oppover. Mens erstatningen for skaden vil kunne ligge på rundt 200.000.

- Jeg savner det veldig

For Tokerud er det en belastning å måtte kjempe mot sterke krefter i det kommunaleide forsikringsselskapet. Men mest av alt er hun lei seg for at hun ikke lenger har en jobb å gå til.

- Jeg gledet meg til å gå på jobb, og jeg savner det veldig. Men ettersom tiden har gått, har jeg måttet akseptere at det ikke går.

At hun er arbeidsufør og ikke får bidra til samfunnet ved å jobbe, synes hun er vanskelig.

- Jeg vil ikke bare få penger, jeg vil arbeide for dem. Bidra, sier 48-åringen.

Advokat Yngve Skogrand representerer Oslo Pensjonsforsikring i rettssaken. Han ønsker ikke å kommentere saken mens den pågår.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.