Tornado knakk flere trær og kastet halmballer av jorde

Naboene i Havnås sperret opp øynene da de så hva som skjedde på jordet.

13.09.15 14:42

Beboerne rundt gården Karlsrud i Havnås fikk i går kveld oppleve et naturfenomen utenom det vanlige. Det de beskriver som en tornado dannet seg på jordet ved gården og rev trær over ende, samtidig som halm og jord føyk til værs, skriver Smaalenenes Avis.

– Vi satt hjemme, som kom Sara inn og sa at det brant på jordet. Det kom røyk fra bakken, men vi så at trær var knekt. Da forsto vi at det var en tornado og ikke en brann, forteller Markus Østre.

– Ikke lyst å være her

Han og familien har ikke opplevd lignende i Østfold før, og legger ikke skjul på at opplevelsen var skremmende.

– Man har ikke lyst til å være her når det skjer noe slikt, fastslår han overfor avisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

HALMBALL: Denne halmballen ble flyttet på av vinden. Foto: Glenn Thomas Nilsen/Smaalenenes Avis

Bonden Jens Anders Bolstad sier han oppdaget en voldsom susing utendørs i det han skulle spise middag.

– Jeg så at skyene steg veldig fort over Grefslisjøen. Etter det så jeg at det dannet seg mer og mer vind. Da skjønte jeg at det var en tornado, sier Bolstad.

Flere halmballer ble flyttet flere hundre meter. Naboene anslår at vinden flyttet ballene hele 250 meter. På veien bort over jordet skal halmballene flere ganger gått rundt i lufta.

– Jeg tenkte på alt som kunne gått galt på gården. Så lukket jeg noen dører og så jeg på vinden. Halmballene ble kastet rundt, og vinden tok med seg halm og jord til himmels, sier han til Smaalenenes Avis.

Tornadoen oppsto et sted mellom 18.15 og 18.30 lørdag kveld. Bolstad sier at den kraftige virvelvinden varte i rundt 20 sekunder.

Klikk på bildet for å forstørre.

OVER ENDE: Virvelvinden knakk og rev flere trær over ende i Havnås. Her ser man at mange trær har blitt knekt som fyrstikker. Foto: Glenn Thomas Nilsen/Smaalenenes Avis

Slik dannes tornadoene

Han er selvsagt glad for at vinden ikke ødela gården hans og husene rundt.

Derimot mistet ett hus strømmen etter at en av strømledningene fikk gjennomgå.

Vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Bente Wahl, sier at de ikke har oppdaget eller fått melding om noen tornadoer i området rundt Havnås. Men hun er ikke i tvil om at det kan ha oppstått en virvelvind.

– Det gikk en del byger i det området i går, men det var ikke tordenbyger. Slike tornadoer som vi ser i USA dannes i forbindelse med kraftige tordenbyger. Lignende fenomen skjer særlig på Østlandet noen ganger. De er ikke i nærheten av så store som i USA og vi kaller dem minitornadoer eller tromber, sier meteorologen.

Klikk på bildet for å forstørre.

KNEKT: Denne bjørka tålte ikke kreftene til minitornadoen. Foto: Glenn Thomas Nilsen/Smaalenenes Avis

– Ikke typisk tornadovær

Selv om disse minitornadoene er forholdsvis små kan de føre til en del skade. Særlig at trær blir blåst over ende, slik som skjedde i Havnås.

– Jeg er litt usikker på hvordan denne tromben oppsto i går, fordi været som var der i går er ikke typisk vær for et slikt fenomen. Som regel skjer dette i forbindelse med tordenbyger, sier Wahl.

Hun peker på at det må ha oppstått luftstrømmer som har gått vertikalt opp mot skyene. Det kan skje når det er ustabil luft i et område.

– Vinden blir spunnet opp og det dannes en virvel. Det kan være farlig for folk som er i nærheten, men tromben blir sjeldent større enn 50 meter i omkrets. At tromben er så kraftig at den har løftet en halmball og ført den såpass langt vekk er ikke vanlig, konkluderer hun.

Her kan du lese flere nyheter fra Smaalenenes Avis.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.