RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tornadoer i hele verden

Sist oppdatert:
Vi ser på USA som tornadol-and nummer en, men de oppstår i hele verden.

I løpet av et marsdøgn i 1974 feide hele 148 tornadoer gjennom midtvesten og sørstatene i USA, og i løpet av et gjennomsnittsår tar tornadoer 89 amerikanske menneskeliv. Ikke rart at vi ser på USA som tornadoenes hjemland.

Kald luft møter varm
Tornadoene i Nord-Amerika oppstår når kald luft trenger frem fra vest eller nordvest. I møtet med varm og fuktig luft fra Mexicogulfen smeller det. Det er ingen høye fjell som hindrer møtet, og den varme luften blir presset til værs og danner bygeskyer.

Men også Australia har mange tornadoer. Heller ikke Europa slipper helt unna, selv om fjellkjedene redder Europa fra mang en tornado.

Også i Norge
I Europa hindrer de øst-vest-gående fjellkjedene luft fra nord i å blande seg med luft fra sør. Likevel oppstår en tornado nå og da, men de blir sjelden like kraftige som sine amerikanske søsken. Frankrike er det landet i Europa som har flest tornadoer.

Også her i Norge dukker det opp en og annen tornado, vanligvis kaller vi dem tromber.

Trombene er minitornadoer, men kan like fullt gjøre skade. I Nordmarka ble nærmere ti tusen trær revet over ende av to tromber 24. juli 1981, og det var ikke første gang virvelvinden ryddet i området. Tryvannsstua er bygget av tømmer fra tornadohogst i 1927. At tornadoer bygger hus, hører likevel med til unntakene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere