KROKSRUD FENGSEL, ULLENSAKER (Nettavisen): Torsdag morgen, nøyaktig klokken 07.53, gikk den kjente torpedoen ut fengselsportene fra Kroksrud fengsel på Romerike.

Se video: Dette mener torpedoen Røkke må frykte etter løslatelsen

Det var i oktober 2019 at Jan Erik «Jannik» Iversen ble dømt til 20 måneder i fengsel for å ha presset milliardæren Kjell Inge Røkke for mellom 6-20 millioner kroner.

I fjor høst startet han soningen av dommen. I dag tidlig, temmelig nøyaktig ett år senere, var han en fri mann etter å ha sonet to tredjedeler av dommen, når man inkluderer en måned varetektsfengsling etter at han ble pågrepet.

- Det har vært kjipt å sone dommen, men jeg har lært meg en ting i livet, man kan ikke sitte og være bitter og hate når man skal sone en dom. Man må bare ta dagen og jobbe med å få saken gjenopptatt når jeg kommer ut. Jeg kan ikke dra saken inn i fengselslokalene. Da blir dagene lange, sier Iversen til Nettavisen.

Les også: Politiet mener Torpedo skal ha presset Røkke for 30-40 millioner kroner

- Røkke hadde full kontroll

Bestefaren og torpedoen mener hardnakket at han er uskyldig dømt. Men dommen mot ham var knusende. Han fikk heller ingen ankesak fordi Borgarting lagmannsrett mente at han utvilsomt var skyldig i utpressing.

- Er du bitter på Kjell Inge Røkke?

- Nei. Jeg er ikke bitter på Kjell Inge, jeg hater ham ikke. Han har hørt på sine elendige rådgivere. Det er ikke i nærheten det som kommer frem i retten. Alle i hans nettverk som vitnet kom inn og løy. Det var det kortet han hadde og brukte. Han hadde full kontroll. Du vant første runde Kjell Inge, og knocket meg skikkelig.

- Jeg vet jeg er uskyldig. Alle de som var i retten og vitnet for ham vet at jeg er uskyldig.

- Men da du oppsøkte ham i garasjen, mener du det ikke var utpressing?

- Det finnes ingen utpressing. Hvorfor jeg oppsøkte ham i garasjen er veldig enkelt, som jeg også sa i retten, jeg skulle ha en mann til mann-prat med ham, slik advokat Arild Holden hadde lovet. Men alt var løgn. Da måtte jeg ordne det selv og slik ble det.

- Det har aldri vært noen pengeutpressing. Det fornærmer min intelligens at jeg skulle gå på Norges mektigste mann og presse ham for penger. Hvor dumt høres ikke det ut?

- Har Kjell Inge Røkke noe å frykte nå som du er løslatt?

- Han må frykte at saken blir gjenopptatt.

Hevder Røkke betalte for torpedooppdrag

I forkant av rettssaken høsten 2019 kom torpedoen med oppsiktsvekkende opplysninger i et intervju i Nettavisen der han kom med påstander om at han hatt betalte torpedooppdrag for Røkke på 2000-tallet. Dette gjentok han også under sin forklaring i rettssaken.

Torpedoen har fått støtte for disse påstandene av sin advokat, Benedict de Vibe. Han har tidligere uttalt til Nettavisen at Røkke kan ha hatt en medvirkerrolle når det gjelder torpedovirksomhet.

Iversen har liten forståelse for at Røkke skal ha oppfattet konfrontasjonen i garasjeanlegget på arbeidsplassen Aker på Fornebu som utpressing. Det var høsten 2017 dette skjedde.

- Forstår dere hvorfor Røkke betalte meg tolv millioner kroner for å fjerne Christer Tromsdal? Spør om han har betalt de pengene. Og spør hvorfor han betalte dem. Så vil dere få svaret, sier torpedoen bestemt.

Røkke har hele tiden, og kategorisk, avvist påstandene om torpedovirksomhet. Under rettssaken karakteriserte han påstandene som absurde.

Dommen fra Oslo tingrett har heller ikke festet lit til påstandene og Røkke ble trodd av alle de tre dommerne.

Da Røkke forklarte seg om garasjeepisoden i retten var det tydelig at det ikke hadde vært noen god opplevelse.

- Det var veldig ubehagelig, jeg husker at han var vill i blikket og jeg vil beskrive samtalen som ganske usammenhengende, sa Røkke da han vitnet.

Den kjente torpedoen starten soningen ved høysikkerhetsfengselet Ullersmo. Etter to måneder ble han overført til Kroksrud, et fengsel med lavere sikkerhet. Noe som blant annet betyr større råderett over egen hverdag.

- Jeg har tatt vare på meg selv. På Ullersmo var det fengselet som la opp rutinene. Da jeg kom her måtte jeg lage mine egne rutiner. For meg var det å stå opp tidlig, gå på jobb og legge meg tidlig. Trene var viktig, få i meg riktig mat og snakke med de gode guttene.

Fikk kreftbeskjed i fengsel

Iversen forteller gjentatte ganger om hvor bra fengselsoppholdet har vært. I løpet av året har han blant annet trent mye. Men for noen måneder siden fikk den harde torpedoen en beskjed som gjorde at han knakk sammen.

- Hva blir det viktigste for deg nå som du er løslatt?

- Det blir å være rundt min søster, sier Iversen, og tar til tårene ... Det er det viktigste.

- Hvorfor blir det det viktigste?

- Hun har fått dødelig kreft. Alle som har nære som har fått den krefttypen hun har fått ... Det koster. Det er hun som må kjempe. Vi andre må bare stå rundt henne. Hvis det er en rettferdig Gud håper jeg det snur seg.

- Hvis jeg hadde kunnet sitte fem år inne her, på dassen borte på cellen min, skulle jeg gjort det hvis jeg visste at hun ble bra. Det er hardt.

Da krisen inntraff fikk Iversen akutt hjelp av en snarrådig betjent.

- Da jeg fikk beskjeden av min kone falt jeg sammen. Den ene fengselsbetjenten fortjener ros. Han så at det smalt og fikk meg kjørt ut av fengselet og hjem til henne i to timer. Jeg fikk snakket med familien og mannen hennes.

- Det har vært knallhardt å få den beskjeden. For meg er familie det viktigste. Jeg dør for dem, uansett. Jeg fikk ikke snakket med min søster dagen jeg dro herfra, men jeg ringte henne dagen etterpå. Det første hun sa til meg var: Se hva jeg gjør for at du skal få to timer permisjon. Da så jeg at hun var «oppe på hesten igjen». Det hjalp veldig mye.

- Hva er det første du skal gjøre som fri mann?

- Nå skal jeg hjem til min kone og spise en lunsj med henne. Så skal jeg opp til min søster og høre hvordan hun har det. Hun fikk cellegift i går. Deretter går turen opp til barnebarna.