*Nettavisen* Nyheter.

Torsdag kan Ed Miliband bli Storbritannias statsminister. Britene vet ikke helt hva de skal mene

STATSMINISTERKANDIDAT: Labour-leder Ed Miliband kan bli statsminister torsdag. Foto: Stefan Wermuth (Reuters / NTB Scanpix)

Meningene er delte om Labour-leder Ed Miliband. Det er de også om David Camerons statsministerperiode.

06.05.15 10:56

Han er mest kjent for å ha dolket broren i ryggen for å komme i posisjon. Labour-leder Ed Miliband er kanskje keitet, men han er også hard.

Britene vet fortsatt ikke helt hva de skal mene om mannen de torsdag kan gjøre til ny regjeringssjef.

Labours leder er ikke kjent som noen strålende taler, kalles klønete og snublet nylig av scenen etter et debattprogram. Men Ed Miliband har samtidig vist guts, stilt på utspørringer som statsminister David Cameron har skygget unna, og jobbet hardt for å bygge et mer profesjonelt image.

- Jeg er blitt undervurdert hele veien, mener 45-åringen selv.

Red Ed
Edward Samuel Miliband ble født inn i en samfunnsengasjert familie i 1969 og har politikk i blodet. Med en marxistisk akademiker til far har bakgrunnen gitt ham tilnavnet Red Ed, og han anklages av konservative motstandere for en næringslivsfiendtlig politikk inspirert av gammeldags venstrefløy.

Fra venstrefløyen må han tåle kritikk for en privilegert bakgrunn og overklasselivsstil i en herskapelig London-bolig med to kjøkken.

Felte broren
Tobarnsfaren tok over ledervervet i Labour fra broren David i 2010. Det var en bitter lederkamp der Ed anklages for å ha falt storebroren i ryggen.

Kontroversen forfølger Ed Miliband fortsatt som et «brodermord nesten i bibelsk forstand». Men for en mann som anklages for å være en svak leder, er kanskje ikke et ry som iskald i de vanskelige beslutningene det verste å ta med seg videre.

Hard
- Han er hard. Han dolket tross alt broren i ryggen for å ta over ledelsen i Labour. Ikke alle kunne gjort det, sier Iain Begg ved London School of Economics til nyhetsbyrået AFP.

Den hardheten kan Miliband komme til å trenge. Blir han statsminister, er det trolig for en mindretallsregjering som må samarbeide med skotske SNP for å holde makten. Da må Miliband hanskes med separatister med mål om å splitte opp Storbritannia.

Midt på treet
David Cameron har vært britisk statsminister i fem år. Konklusjonen er verken slakt eller hyllest.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Klikk på bildet for å forstørre.

STATSMINISTER: David Cameron kjemper om en ny periode som statsminister. Foto: Peter Nicholls (Reuters)

Litt diffus, litt uinspirert og uten det helt klare politiske prosjektet. Det er noen av ordene som brukes om sjefen i Downing Street nummer 10.

- Jeg tror du skal være veldig ihuga fan for å hevde av Cameron er en leder av historiske dimensjoner, sier Hans Olav Lahlum.

- Samtidig skal du være ganske fanatisk motstander av ham for å hevde at han har vært en total fiasko, sier historikeren til NTB.

Overklasserøtter
48 år gamle David William Donald Cameron har røttene godt plantet i den britiske overklassen. Skolegangen har han fra Eton og universitetsutdannelsen fra Oxford.

Han klarer ikke kvitte seg med ryktet som snobbete og virkelighetsfjern, og anklages gjerne for ikke å skjønne viktigheten av saker før det nesten er for sent.

Men når han så engasjerer seg, har «elitisten» også vist at han kan brette opp dressermene.

Økonomien
Cameron har gjort sitt beste for å framstå som mer folkelig og har kanskje lyktes best i å bygge et mykere image som moderne familiemann og pappa.

Under hans ledelse har De konservative gått mot sentrum og konsentrert mye om økonomien. Hans viktigste seier er nok at britene har klart omstillingen etter finanskrisen bedre enn store deler av Europa.

Pragmatiker
Cameron tok statsministermakta i 2010 ved å gå i regjering med Liberaldemokratene, og pragmatikken som koalisjonsleder har preget regjeringsårene.

Dog ikke i Brussel, der han har dyrket et rykte som kompromissløs mot et byråkratisk EU-system. Han har ikke latt seg affisere av at prosjektet om å reforhandle britenes forhold til Unionen kalles «Mission Impossible».

- Tom Cruise vinner som oftest til slutt. Han er litt mindre enn meg, men jeg håper jeg kan være like effektiv, svarer Cameron. (©NTB)

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag