*Nettavisen* Nyheter.

Torsk registrert rekordlangt nord

Tromsø (NTB): Varmere sjø og lodde som trekker langt nord, gjør at torsken følger etter. Nå er ny rekord satt - aldri har torsk vært påvist lenger nord.

30.09.12 14:52

- Vi ser at den trekker lenger nord- og østover. Det ser også ut til at den har nok mat, sier havforsker Harald Gjøsæter.

Han sier det i år er registrert torsk helt opp til 82 grader og 30 minutter nord. Registreringen er gjort av det russiske forskningsfartøyet Viljnus.

- De nordligste observasjonene dreier seg om ganske små mengder fisk, men vi ser likevel en tendens til at hovedtyngden av den nordøstarktiske torsken trekker lenger nord og øst enn tidligere, sier Gjøsæther.

Han sier til NTB at det ikke dreier seg om forflytninger langt østover. Russernes undersøkelser er gjort på russisk side av delelinjen, men ganske nær linjen, nordøst av Kvitøya.

Gjøsæter har vært toktleder på den siste etappen av årets økosystemtokt i Barentshavet. Toktet ble avsluttet i Kirkenes i helgen, og allerede nå kan havforskerne konkludere med at fjorårets «verdensrekord» i nordlig torskeutbredelse ikke varte mer enn ett år.

Årsaken til at torsken siger nordover, er sannsynligvis at det er varmt nok i vannet til at torsken trives der og at den finner nok mat, først og fremst lodde. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.