Torturert og sperret inne i konteiner

Foto: Amnesty International

Måtte drikke sin egen svette og urin for å overleve. Bare 11 av 29 overlevde.

04.09.11 12:31

Amnesty International har avdekket nye grove overgrep begått av Muammar al-Gaddafis styrker i Libya.

Gaddafi-soldatene låste 19 fanger inn i to metallkonteinere den 6. juni og lot dem dø av kvelning.

Tre overlevende forteller til organisasjonen at Gaddafi-soldatene torturerte dem først, og deretter sperret dem inne i to konteinere sammen med 26 andre fanger.

Hendelsen skjedde på en byggeplass i al-Khums, 120 kilometer øst for Tripoli.

- Hold kjeft, rotter!
Inne i konteineren var det 40 grader celsius, og fangene måtte drikke sin egen svette og urin på grunn av begrenset tilgang på vann. 19 mennesker ble stuet inn i den største konteineren, mens ti fanger ble plassert i den minste konteineren. Bare elleve mennesker overlevde.

- Vi skrek om hjelp i timevis. Fangende i den andre konteineren gjorde det samme, sier en av de overlevende, Faraj Omar Al-Ganin (27), til Amnesty International.

Gaddafi-soldatene ignorerte imidlertid fangenes rop om hjelp og svarte: Hold kjeft, rotter!

- Men så ble det plutselig uhyggelig stille. Da innså jeg at jeg var den eneste som fortsatt var ved bevissthet. Jeg skrek: Alle har dødd. Vaktene åpnet endelig dørene. De tvang meg til å slepe ut likene, sier Al-Ganin.

Åttebarnsfaren Mohamed Ahmed Ali hadde vært i fangenskap hos Gaddafi-styrkene siden 20. mai. Han ble torturert med elektrosjokk og slag med en stålvaier før han ble plassert i konteineren 6. juni. Han overlevde det flere timer lange oppholdet i metallkonteineren.

Hovedsakelig sivilister
Amnesty har undersøkt begge konteinerne. Den eneste formen for ventilasjon i konteineren kom fra kulehull i metallveggene.

- Dette er åpenbart en grusom og inhuman behandling av en gruppe mennesker som hovedsakelig var sivilister, sier Diana Eltahawy, forsker og ekspert på Nord-Afrika ved Amnesty International.

De overlevende ble overført til fangeleirer i Tripoli. De ble løslatt 21. august. Én av dem døde senere av nyresvikt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag