*Nettavisen* Nyheter.

Torturerte bekjent med biffkniver og flammer

Foto: Jarl M. Andersen (Sarpsborg Arbeiderblad)

Dømt til åtte års fengsel for tortur.

Nå er 30-åringen og kameraten (23) begge dømt til åtte års fengsel for det retten mener var ren tortur av en annen mann som var en del av det samme rusmiljøet som de to voldsmennene.

Det skriver Sarpsborg Arbeiderblad.

Mest lest i Nettavisen:

Motivet var å mishandle
Den grove mishandlingen skjedde i en leilighet noen kilometer utenfor Halden sentrum natt til 17. mai i fjor. Ifølge den ferske dommen fra Halden tingrett dro 30-åringen og 23-åringen til denne leiligheten med det mål for øye å mishandle Halden-mannen.

Ifølge dommen satt voldsofferet, som var ruset på narkotika, i en stol og sov da de to mennene kom inn og ropte at de skulle ha 30.000 kroner av ham – noe han ikke hadde. Da begynte 30-åringen å slå ham, mens 23-åringen fulgte opp med ytterligere slag.

Etter hvert begynte de også å sparke offeret, som da lå forsvarsløs på gulvet. Mens han lå der begynte de to gjerningsmennene å hoppe ned på ham fra en stol, som blant annet førte til at voldsofferet ble påført ribbeinsbrudd og fikk hull på begge lungeposene.

Kastet biffkniver
Deretter tapet de offeret over munnen og rundt hender og føtter med gaffatape, og rettet deretter en gassboks mot offeret og tente på gassen med en lighter slik at flammene satte svimerker på offerets ansikt og kropp. Deretter begynte de å kaste biffkniver på ham. Begge kastet flere ganger, og ved et tilfelle bli biffkniven stående i foten hans.

Etter dette slepte de to det barbeinte offeret sitt inn på badet, der de brukstangen til dusjforhenget til å slå ham under føttene, noe som er en velkjent torturmetode som kalles falanga. Yngstemann tok deretter en saks og klippet av en stor del av offerets venstre øre. En person som var vitne til mishandlingen ble deretter bedt om å skylle ørebiten ned i toalettet. Deretter tok 23-åringen en syl og kjørte denne gjennom offerets venstre hånd. I løpet av de timene mishandlingen pågikk, fikk offeret også stukket ned et rør i halsen som det ble helt vann nedi. I dommen står det også å lese at andre personer som var til stede i leiligheten under mishandlingen ble bedt om å forlate stedet og at vitner skal ha antydet at det burde ringes etter ambulanse.

Ble gjenopplivet
30-åringen, som er fra Sarpsborg mens som de senere år har bodd i Halden, ga da beskjed om «det er ikke noen vits, for han kommer til å daue likevel». På et annet tidspunkt under mishandlingen sa 30-åringen at de skulle pakke voldsofferet inn i teppe, legge ham i en tilhenger og kaste ham i et dike hvis han døde. De to etterlot seg offeret naken og bevisstløs i et badekar fylt med noe vann.

Etter den flere timer lange mishandlingen fikk voldsofferet hjelp av flere andre som var til stede i leiligheten. En kvinne fikk klippet av ham tapen og gjenopplivet ham med munn-til-munn-metoden. Det ble også helt varmt vann på ham, ettersom de så at han frøs og skalv.

Halden tingrett fant ingen formildende omstendigheter rundt mishandlingen. – Mishandlingen må beskrives som tortur. De forlot begge åstedet etter endt gjerning, vitende om at fornærmede mest sannsynlig ville dø dersom ingen ringte ambulanse, skriver tingrettsdommer Svein Magnussen i dommen. Dommerne mener voldshandlingene i denne saken ligger helt på grensen til forsettelig drapsforsøk, og stiller også spørsmål om de to ikke også skulle ha vært tiltalt etter paragrafen i straffeloven som omhandler det å etterlate en person i hjelpeløs tilstand.

– At de forlot fornærmede i hjelpeløs og døende tilstand anses uansett som en straffskjerpende omstendighet, står det i den enstemmige dommen. Halden tingrett har også dømt de to til i fellesskap å betale 200.000 kroner i oppreisning til voldsofferet.

Les flere saker fra Sarpsborg Arbeiderblad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.