Gå til sidens hovedinnhold

«Tøsemarsj» for rett til fritt klesvalg

Provosert av norske moralister og inspirert av amerikanske demonstranter, har to kvinner tatt initiativ til tøsemarsj over Grønland.

GRØNLAND: Marsjen som startet på Grønland og fortsatte helt opp til Stortinget ville markere en protest mot at voldtektsofferet ansvarliggjøres og at kvinners påkledning og adferd brukes mot dem etter en voldtekt.

Del på Facebook

Åse-Kari Kobbersletten og Kristin B. Bruun er kvinnene bak aksjonen og reagerer sterkt meningsytringene i den norske voldtektsdebatten den siste tiden.

– Det er uansett aldri offerets feil, sier Kobbersletten til Østkantavisa.

– De som mener at voldtekter skyldes at jenter er tøsete kledd har misforstått noe grunnleggende. Voldtekt er ikke motivert av sex men makt, og finner sted i alle samfunn uavhengig av kleskoder. Det skjer like mye overfor kvinner i burka som kvinner i bikini.

Feil fokus

Den siste tiden har det vært mye mediefokus på sammenhengen mellom høyt alkoholinntak og voldtekt, og Kobbesletten mener media har blandet kortene.

– Det fokuseres på offerets alkoholinntak, og manglende grensesetting og ikke på gjerningsmannens inntak av rusmidler og manglende evne til selvkontroll. Er jenta så full at du er usikker på hva hun mener: Ligg unna! sier hun bestemt.

Enkle ofre

Kvinnene ble inspirert til å starte tøsemarsj i Oslo etter at de leste om Slut Walks i USA og Canada som startet i Toronto etter at en politimann sa at jenter måtte slutte å kle seg så tøsete for å unngå å gjøre seg sjøl til voldtektsoffer.

– Dessverre er det nok slik at jenter som ser ut til å være lette å ta, blir enkle ofre - og slik SKAL det ikke være, sier hun og poengterer at det er derfor de marsjerer i tøsete klær.

– Ved selvironi og provoserende antrekk vil vi markere at det aldri er offerets feil. Verken på grunn av hennes påkledning, rusvaner eller atferd. Ansvaret for å innhente samtykke ligger hos gjerningsmannen alene, sier Kobbersletten.