- Jeg har pendlet de siste fem årene fra Bærum til Oslo for å komme meg på jobb, og er en trofast og lojal kunde som alltid kjøper billett, sier Jasrae til Nettavisen.

Ifølge Jasrae, som jobber som Leisure Sales Manager på Grand Hotel, gikk hun av på Stortinget T-banestasjon i Oslo rundt klokken 07.45, tirsdag 12. februar.

- Jeg ga kontrolløren månedskortet mitt, men etter å ha lagt det på kontrollapparatet, sa han at det ikke var gyldig. Da sa jeg at han skulle prøve kortet igjen, fordi jeg visste at kortet var aktivert.

- Det ville han ikke. Jeg fremviste også kvitteringen som viser at kortet ble aktivert 4. februar, men det ble også avvist, påstår 31-åringen.

Nettavisen har sett kvitteringene, som viser at månedskortet til Jasrae ble fornyet 3. februar og aktivert 4. februar.

- Tonen var ubehagelig

Hun forteller at hun ble bedt om å vise legitimasjon og akseptere et gebyr, som hun kunne betale på stedet eller senere.

- Jeg prøvde å fortelle ham at han burde se på kvitteringen og teste kortet på nytt, men det var som å møte en vegg. Han sa bare «ta det opp med Ruter».

Hun hevder videre at tonen fra kontrolløren mot henne var ubehagelig, noe som fikk henne til å akseptere gebyret, siden kontrolløren skal ha vært «veldig vanskelig» å snakke med.

- Det var rett og slett dårlig service, så jeg sendte inn en klage til Ruter samme dag, hevder 31-åringen.

Gebyret fikk hun utstedt klokken 07.56, ifølge dokumentasjon som Nettavisen har fått tilgang til.

- Skal skje på en respektfull måte

Det er Sporveien som ansetter billettkontrollørene i Oslo på oppdrag for Ruter. Nettavisen har forelagt Sporveien Jasrae sine uttalelser om opplevelsen, men i dette tilfellet ønsker Sporveien kun å uttale seg på et generelt grunnlag.

- Vi er opptatt av at billettkontrollene skal skje på en respektfull måte, slik at alle får en hyggelig tur med T-banen. Vår målsetning med billettkontrollen er å skape betalende reisende, ikke nødvendigvis gi gebyr til de som ikke har betalt, skriver pressevakt i Sporveien, Thomas Ege, til Nettavisen i en e-post.

Han følger opp med å forklare hvordan billettkontrollørene gjør sine vurderinger.

- På generelt grunnlag vil kontrollørene våre vurdere hver situasjon, basert på det samme regelverket. Grunnlaget for vurderingen handler alltid om billett og historikk knyttet til kundeforholdet, og aldri om person.

- Noen kontrollsituasjoner som fra utsiden ser like ut, kan ha et helt ulikt vurderingsgrunnlag i henhold til det regelverket kontrollørene forvalter, skriver Ege.

Han ønsker også å presisere at billettkontrollørene skal utstede gebyr, hvis de vurderer at dokumentasjonen ikke er tilstrekkelig eller er fraværende.

- Hvis det på stedet ikke foreligger dokumentasjon på om månedskortet er aktivert, skal våre kontrollører i henhold til regelverket utstede gebyr.

- I slike tilfeller hvor det ikke foreligger dokumentasjon, er kontrollørene alltid påpasselige med å orientere kunden om muligheten til å klage, skriver Ege videre.

- Mange i køen

Da Jasrae kontaktet Ruters kundeservice en uke senere, 19. februar, fikk hun beskjed om at ingen hadde sett på klagen enda.

- Jeg fikk vite at det vil ta 14 dager før klagen min blir behandlet. Det synes jeg er unødvendig lang tid, når jeg sitter med en faktura med en frist på to uker, ifølge Jasrae.

Ruter forstår 31-åringens frustrasjon, men har likevel en klar oppfordring.

- Med forbehold om at hun har alt på stell, så har hun en veldig god sak for å få refusjon. Når det gjelder servicen hun fikk under billettkontrollen, høres dette merkelig ut, uten at jeg kjenner til saken. En billettkontroll skal alltid være en behagelig opplevelse.

- Vi behandler klager fortløpende, men det er mange i køen. Hvis det tar tid, vil jeg uansett oppfordre henne til å overholde betalingsfristen, sier pressevakt i Ruter, Øystein Dahl Johansen, til Nettavisen.

Torsdag 21. februar - etter at Nettavisen tok kontakt med Sporveien og Ruter - fikk Jasrae svar fra Ruter om at klagen er ferdigbehandlet.

I klagesvaret som Nettavisen har fått se, er konklusjonen at «gebyret frafalles i dette tilfellet».

- Det er godt å slippe unna den, skriver Jasrae til Nettavisen i en e-post.