*Nettavisen* Nyheter.

Toska kan felle vennen

Lars-Erik Andersen håpet David Toska skulle fortelle retten at han ikke var med på ranet. Nå har i stedet aktoratet brukt Toskas vitneprov til å knuse Andersens forklaring.

05.01.06 15:31

STAVANGER (TV 2 Nettavisen): Det er Andersens forklaring rundt DNA-funnet som ble gjort i en finlandshette om bord i «Gamle Henningsvær» som nå trekkes i tvil.

I sin forklaring sa Andersen at han flere ganger har vært i Stavanger, og at han under disse besøkene må ha brukt hetta som senere ble funnet i Gamle Henningsvær.

- Toska har selv sagt at det ikke var ransutstyr i Skjeneholen på tidspunktet da Andersen var på besøk. Toska har også sagt at han og samboeren ikke er et friluftsmennesker. Finlandshetter var ikke noe som gikk inn i standardutstyret i deres hjem i Skjeneholen, sa aktor Tor Christian Carlsen.

Dermed kan altså ikke finlandshetta ha vært tilgjengelig for Andersen, hvis han da ikke var med på ranet.

I tillegg ble det funnet DNA av Andersen i en bil brukt til ransplanlegging, samt i hette og hanske funnet i en utbrent ransbil.

- Sov i Oslo
Lars-Erik Andersen hevder selv at han sov i Oslo ransdagen. Dette bekrefter hans kamerat. Dette er den samme kameraten som var til stede da Andersen ble pågrepet i oktober 2004.

- Vennen ble allerede på dette tidspunktet sterkt oppfordret om å gi opplysninger til politiet hvis han visste om alibi for Andersen. Det gjorde han ikke, påpekte Carlsen.

Andersen nektet å avgi forklaring før i utpå høsten 2005. Det var etter at Toska var tatt, og at Andersen hadde fått innsyn i sakens dokumenter.

Først etter at Andersen ble intervjuet i VG 5. september der han forteller hva han gjorde i Oslo ransdagen, lar kameraten seg avhøre som alibivitne.

Aktoratet mener at kameraten dermed kunne tilpasse forklaringen til det Andersen hadde sagt gjennom avisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.