Gå til sidens hovedinnhold

- Totalt idiotisk at Trump prøver å ta æren for dette

- Det Donald Trump sier, er bare tull. Han er bare opptatt av sitt eget ego.

NEW YORK (Nettavisen): Det sier kjæresteparet Amera Labib og Ariel Brill som Nettavisen treffer utenfor Javits Center Mass Vaccination Site på Manhattan i New York.

Se intervjuet under:

Vaksinerer i rekordfart

Her har man satt opp et enormt vaksinasjonssenter som tar unna pasienter i rekordfart, og flere slike massevaksinasjonssenter er allerede satt opp i staten, eller er på vei opp.

For noen dager siden ble det satt ny rekord på Javits Center, da de vaksinerte hele 13.431 personer på 24 timer. Samme døgn ble totalt 123.124 personer vaksinert i staten New York.

Les også: Donald Trump med bisarr vaksineuttalelse

Vaksinasjonen i USA beveger seg nå i rekordfart, og president Joe Biden sikrer seg så mange vaksinedoser han kan. Daglig vaksineres over to millioner amerikanere, og denne uken har Biden også bedt regjeringen kjøpe ytterligere 100 millioner doser av Johnson & Johnson-vaksinen.

Ifølge New York Times vaksineres nå 2,3 millioner amerikanere i snitt hver dag, opp fra cirka 1,7 millioner hver dag 12. februar i år, en økning på 40 prosent, ifølge avisens database.

Les også: - Gi meg vaksinen, for faen!

Det gir USA kapasitet til å nå målet om å vaksinere den voksne befolkning på 270 millioner innen mai.

Samtidig går landet trolig mot et vaksineoverskudd mot slutten av året, mens mange andre land sliter med å skaffe nok vaksiner.

Les også: Kinas «flaggermuskvinne» advarer om at koronaviruset bare er «toppen av isfjellet»

- Fikk vaksineavtale med en gang

Kjæresteparet Nettavisen møter utenfor Javits Center er svært fornøyd med vaksineprogrammet og fremdriften i USA. Nettavisen legger først merke til Amera Labib idet hun kommer ut fra senteret, løfter hendene i været, jubler og går over til kjæresten og gir ham en klem.

- Vi ringte inn for tre uker siden for å registrere oss, og vi fikk avtaler med en gang, den ene fikk avtale dagen etter mens den andre fikk to dager etter, sier Ariel Brill til Nettavisen.

De er begge unge. Ariel Brill er 31 år gammel, og kjæresten Amera Labib er 27. Til tross for deres unge alder, har de begge fått to doser med Pfizer-vaksinen, den eneste de gir til folk på stasjonen.

- Det føles fantastisk deilig ut å endelig ha fått vaksinen, sier Amera, som nettopp har fått sin sprøyte nummer to. Ariel fikk sin andre sprøyte to dager tidligere.

Les også

Denne vaksineturismen får folk til å rase

- Det går utrolig fort her nå

Hun er psykoterapeut i en privat bedrift og møter mange pasienter daglig, noe som i New York kvalifiserer til å få vaksinen. Han jobber i helsevesenet, som også kvalifiserer for den livreddende sprøyta.

- Det er utrolig hvor fort det går her nå. Siden jeg var her første gang, har de satt over 100.000 sprøyter bare på dette stedet, sier Ariel til Nettavisen.

Også Amera er imponert.

- Jeg synes Biden gjør en fantastisk jobb med vaksinen, og både våre venner og familie har fått vaksinen som planlagt, sier hun.

Les: Biden beordrer vaksinering av alle amerikanere fra mai

Det er flere uker siden alle i helsevesenet, skolen, politiet, hotellansatte, folk i restaurantnæringen, i taxinæringen og lignende ble kvalifisert for vaksinen i New York. Denne uken ble det også åpnet opp for at absolutt alle over 60 år kan skrive seg opp for å få vaksinen.

Les også

Vaksinert sykepleier sjokkert over kollegaer: - Det er jo helt vanvittig

I USA har nå rundt 20 prosent av befolkningen, eller neste 65 millioner personer, fått minst én dose, mens det tilsvarende tallet i Norge er i overkant av åtte prosent, eller i overkant av 443.000 personer.

Trump: - Jeg håper alle husker dette!

Onsdag skrev Donald Trump i en uttalelse at alle amerikanere kan takke ham for at vaksinen nå er ute.

- Jeg håper alle nå husker når de får covid-19(ofte referert til som Kina-viruset)-vaksinen, at man ikke ville fått dette «vakre skuddet» i løpet av fem år, minst, og antakelig ikke i det hele tatt, hvis ikke jeg var president. Jeg håper alle husker dette! skriver Trump i meldingen.

Les også

- Han er i ferd med å ødelegge landet vårt

- Trump tenker bare på seg selv

Verken Amera Labib eller Ariel Brill vil gi Trump æren for vaksinen eller vaksinearbeidet som nå pågår i USA.

- Trump tenker bare på seg selv og sitt eget ego, og det er latterlig at han prøver å ta æren for dette, sier Ariel til Nettavisen.

Les også: Trump: - Han er i ferd med å ødelegge landet vårt

På spørsmål om hva Amera synes om at Trump tar æren for dette, svarer hun følgende:

- Jeg synes ikke han har gjort så mye, og som min kjæreste har sagt, han er mest opptatt av sitt eget ego, det har stått i veien for alt. Han har heller ikke gjort noen god jobb med helsevesenet, så jeg er virkelig glad for det er Biden som har tatt styringen på dette, sier hun.

- Trump var mer fokusert på valgfusk og hans dialog handlet ikke om vaksinen og det å ta vare på mennesker. Noe han burde han gjort. Nei, alt han brydde seg om var hans eget ego og at han fikk ros. Lederskapet er i de riktige hendene nå, sier Ariel.

Les også

Kinas «flaggermuskvinne» advarer om at koronaviruset bare er «toppen av isfjellet»

Tester rundt 250.000 daglig

De bor begge på Manhattan og ser nå svært mye lysere på hverdagen enn de gjorde for ett år siden. Smitten i New York er nedadgående. Onsdag denne uken ble rundt 250.000 personer i staten New York testet, og bare rundt 2,7 prosent av dem var smittet.

I New York letter man også opp på restriksjonene når det gjelder hvor mange man kan servere innendørs, og fra 19. mars kan man øke man kapasiteten på innendørs servering fra 35 til 50 prosent.

På onsdag døde 80 personer av korona i New York, fortsatt et høyt antall mennesker, men langt fra toppen på over 800 daglige dødsfall da det sto på som verst.

Les også: Vaksinert sykepleier sjokkert over kollegaer: - Det er jo helt vanvittig

Nå håper de vaksineløpet skal bringe New York enda fortere ut av elendigheten.

- Jeg håper at vi kan hjelpe flere der ute med vaksinen når vi får kontroll her hjemme.

- Når det er sagt, synes jeg New York har fortjent dette. Vi ble hardest rammet i verden av denne pandemien, og nå leder vi også an når det gjelder hvordan man skal få vaksinert og gjenåpnet, sier Ariel Brill til Nettavisen.

Les: Donald Trump til angrep i nytt intervju:- Enten så lyver han, eller så er han helt mentalt borte