Gå til sidens hovedinnhold

Tøyen blir dyrere enn Lambda

Og vil ikke stå ferdig før i 2022.

Fredag klokken 11 legger Kulturbyggene i Bjørvika fram utredningene om et nytt Munch-museum på Tøyen eller Tullinløkka.

Etter det Aftenposten erfarer, viser utredningene at det billigste alternativet er å rehabilitere det nåværende museet og bygge et nytt tilbygg. Prisen for dette vil være 1,6 milliarder kroner.

Men dette er «bare» 50 millioner kroner mindre enn det vil koste å bygge Lambda i Bjørvika.

Et nybygg på Tøyen, både på eksisterende tomt eller på en tomt litt lenger nord, vil bli dyrere enn Bjørvika-alternativet - og vil ikke stå ferdig før i 2022. Prislappen er om lag 1,7 milliarder.

Som Nettavisen skrev onsdag, kan Lambda fortsatt bygges - og stå ferdig allerede i 2015 eller 2016. Lambda har en kostnadsramme på 1,65 milliarder kroner.

Flere ting ikke med i regnestykket
Men ikke nok med det. Etter det Nettavisen erfarer, vil Tøyen-alternativet blir enda dyrere enn tallene viser.

For en forutsetning for at museet skal ligge der, er at området skal rustes opp - blant annet t-banestasjonen. Dette er ikke med i regnestykket, og vil fordyre prosjektet ytterligere.

Velger man å bygge nytt på Tøyen, vil dessuten Munch-samlingen bli uttilgjengelig for folk i fem år.

Tullinløkka også like dyrt
Det andre alternativet, å flytte museet til Nasjonalgalleriets lokaler på Tullinløkka, vil også koste like mye som Lambda, viser utredningene.

En rehabilitering og et nybygg vil koste 1,58 milliarder, og bare en reahabilitering av dagens lokaler vil koste 1,62 milliarder.

Heller ikke Tullinløkka-alternativet vil kunne stå ferdig før nærmere 2022.

Også her vil det komme flere utgifter som ikke er tatt med i regnestykket.

- Vi sier ikke noe før pressekonferansen klokken 11, sier Frps gruppelder i Oslo bystyre, Carl I. Hagen til Nettavisen.

Museet: - Det haster
Da det endelig så ut til at et nytt museum skulle bygges i Bjørvika i Oslo, gjorde Carl I. Hagen og Fremskrittspartiet helomvending og det såkalte Lambda-prosjektet ble stanset. Det etter flere år med utredning, og etter å ha brukt 110 millioner kroner.

Det hele endte med at opposisjonspartiene inngikk en avtale om å få utredet mulighetene for et nytt museum der museet ligger i dag, på Tøyen - eller i Nasjonalgalleriets lokaler på Tullinløkka.

- Vi håper at de gir et godt beslutningsgrunnlag for det valget politikerne forhåpentligvis får tatt i løpet av høsten, sa informasjonssjef Sture Portvik ved Munch-museet til Nettavisen onsdag.

Dagens museumslokale er både gammelt og for lite, og besøkstallene er dessuten lave. I fjor besøkte 123.000 personer museet på Tøyen. Til sammenligning hadde Vikingeskipsmuseet 433.719 besøkende, og Nasjonalmuseet 544.370 besøkende.

Museet mener det nå haster med å få realisert et nytt museum.

- Det haster i den forstand at det bør egentlig realiseres raskest mulig, fordi kostnadene løper i mellomtiden - og inntektene uteblir, sa Portvik.

Reklame

Endelig på lager igjen: Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken