Tirsdag kveld skapte en Twitter-melding kraftige reaksjoner på sosiale medier. Den lokale brusprodusenten O.Mathisen, som blant annet produserer Tøyen-Cola, og har gjort seg kjent ved å være i opposisjon og i rettssak mot giganten Coca-Cola, har på et eller annet tidspunkt endret på etikettene sine den siste tiden. Det viser en Twitter-melding fra brukeren @DyvekeIrene:

«O. Mathisen AS som produserer Tøyen Cola har begynt å printe konspirasjonsteorier om covid-19 og 5G på flaskene sine. Å spre konspi og feilinformasjon i en global pandemi og krise er dritfarlig, og noe jeg ikke vil støtte økonomisk, og det syns jeg ikke andre skal heller.», skriver hun.

På etiketten står det nemlig:

«WWW.DINERETTIGHETERHER.COVID.1984.5G.ID2020.EVENT201».

Ordene er tatt med på etiketten til alle brusvariantene fra produsenten O. Mathisen AS, med unntak av Tøyencola, ifølge NTB som har avfotografert flaskene denne uken.

Brusprodusenten svarer på hva de ønsker å kommunisere lenger ned i saken.

Covid-19 og 5G har nok de fleste hørt om fra før av, mens for eksempel «Event 201» er ukjent for allmenheten, men populær blant mange konspirasjonsteoretikere.

Arrangementet er likevel ingen hemmelighet. Det er omtalt av flere anerkjente medier og nyhetsbyråer, blant andre Reuters og Business Insider, samt faktasjekksidene FactCheck.org, Snopes og Faktisk. Event 201 var en pandemisk simulering som ble avholdt i oktober 2019, noen måneder før koronautbruddet. Det ble arrangert på grunn av et økende antall epidemier og var basert på et fiktivt koronavirus, uttaler Johns Hopkins-senteret, som arrangerte simuleringen.

Les også: Norgesgruppen stopper brussalg etter konspirasjonsreferanser på etiketter

På grunn av likheter mellom Event 201 og Covid-19 er det skapt et inntrykk av at Bill Gates kjente til Covid-19 før det brøt ut. Dette har siden blitt avvist av alle de nevnte mediene og nyhetsbyråene. Også de andre konspirasjonsteoriene er omtalt, sjekket og avvist av faktasjekksidene, blant annet her og her. Business Insider omtaler koblingen til Bill Gates som «bisarr».

– Bare noen stikkord

Ordene som skiller seg ut på etiketten, og som for noen kanskje kan se ut som en lenke, er ikke det, slår produsenten fast:

– Det er ikke en reell lenke, det er bare noen stikkord.

Det sier brusprodusent Jarle Hollerud til Nettavisen. Ifølge ham har dette vært på etiketten en «god stund».

– I den sammenheng, hva er det du lurer på? spør Hollerud.

– Jeg lurer på hva dere prøver å kommunisere ved å trykke dette på en etikett?

– Da må jeg først forstå hvordan du tolker det, svarer Hollerud.

Nettavisen viser til at flere Twitter-brukere, blant andre MDG-politiker Eivind Trædal og tidligere Frp-politiker Trond Birkedal, har reagert på meldingen. Sistnevnte har for eksempel oppfordret til boikott av alle O. Mathisens produkter, inkludert Tøyen-Cola.

– Er det vi som lager 5G?

Hollerud stiller seg undrende til at flere reagerer og oppfordrer til boikott på grunn av den fiktive nettadressen. Så spør han igjen hvorfor Nettavisen tar kontakt.

– Hva prøver dere å kommunisere med dette? Hva er grunnen til at dere trykker dette her?

– Det er disse ordene som er interessante, ikke resten av etiketten? spør Hollerud tilbake.

– Resten av etiketten ligner jo etiketter flest, tenker jeg. Brygget og tappet av, ingrediensliste osv. Det med covid og 5G finner man ikke på Coca-Cola sine etiketter, for eksempel?

– Det er lenge siden jeg har sett på andre etiketter. Hvorfor det er skrevet? Dette er et langt tema. Den fiktive webadressen hinter til flere temaer som antageligvis burde være på dagsorden. Jeg vil oppfordre disse menneskene til å påpeke hva ved disse temaene som er så provoserende. At O. Mathisen står for feilinformasjon … er det vi som lager 5G? Er det vi som ønsker å spre frykt? Eller er det vi som ønsker en diskusjon rundt tema? Kanskje noen kan komme på banen med hvorfor man skal ha noen tiltak mot et virus som statistisk viser seg å ikke være særlig mer skadelig enn tidligere kjente influensaer, men det er som sagt et meget, meget vidt tema. Jeg kan møte opp et sted og diskutere med de som har noe de skulle sagt i saken, sier Hollerud, og legger til:

– Hva er det vi har sagt galt? Vi har ikke sagt noen ting, vi har bare nevnt noen temaer, spør Hollerud.

Les også: Tøyencola-gründer bortvist fra sykehus - ba ansatte si pandemien ikke eksisterer

– Okei, så du ønsker en diskusjon om disse temaene? Altså blant annet covid og 5G?

– Jeg har ikke noe stort behov for å diskutere det, men jeg etterlyser at det er mer omtale om det i mediene. At det er søkelys på andre vinkler enn de mest kjente. Det finnes mange sider av en sak. Jeg går forbi avisene, og følger ikke med ellers i mediene, og jeg ser at det er strenge tiltak som iverksettes, og etterlyser en grunn, annet enn at alle er enige om at nå skal vi sette i gang masse tiltak. Vi må ha en grunn for å sette i gang disse tiltakene, og jeg synes ikke at grunnen er god nok, men det er min personlige mening. Det er ikke dermed sagt at den er rett, men det er andre sider av saken som bør opp og fram i mediene.

Ville fylle etiketten

Hollerud sier at målet med å trykke dette på etiketten først og fremst var å fylle etiketten med tekst, for å «få det til å se profesjonelt ut», men at han kanskje underbevisst forsøkte å skape blest om temaet.

– Jeg forventet ikke at det skulle tvitres rundt, og at folk skulle bli provosert av det, men hvis det provoserer til samfunnsdebatt så er jeg fornøyd med resultatet.

Han synes det er dumt at noen oppfordrer til boikott av Tøyen-Cola, og ønsker heller en diskusjon rundt hva de har gjort galt. Han mener det ikke er noe falsk informasjon som spres ved å nevne at dette finnes.

– Det er ikke noen hemmelighet at Event 201 gikk av stabelen i oktober 2019. Dette gjennomførte de - en prøveutgave av pandemiscenariet. Det er ikke noen teori eller feilinformasjon? spør Hollerud.

– De, hvem sikter du til da?

– Jeg er ikke noe fasit for riktig svar, så slå det opp selv, men hvis du ønsker det kjappe svaret så tror jeg det var Johns Hopkins hospital, World Economic Forum i samarbeid med Bill og Linda Gates Foundation som arrangerte Event 201. Sett deg litt inn i det, og se om det er noe interessant informasjon. Da er egentlig målet oppnådd, å bevisstgjøre folk på ting som eksisterer som ikke blir omtalt. Hyggelig at folk legger merke til det, så får man bare boikotte brusen så mye man vil.