Torsdag valgte NorgesGruppen å stoppe salget av flere O. Mathisen-produkter etter det ble oppdaget konspirasjonsreferanser på brusetikettene.
Grepet fra brusprodusenten, med Jarle Hollerud i spissen, vekket kraftige reaksjoner i sosiale medier.
Ifølge ham sto referansene på alle O. Mathisens brusflasker, utenom Tøyen-Cola, som er mest kjent, men den daglige lederen var ikke enig i at selskapet hadde skrevet noe galt.
Nå bekrefter Hollerud også en episode overfor Nettavisen, hvor han ble bortvist fra Ullevål sykehus i april 2020.
Det var Faktisk.no som omtalte saken først.
Les også: Tøyen-Cola vekker kraftige reaksjoner: – Sprer konspirasjonsteorier og feilinformasjon
Konspirasjonstrend
I uken etter pandemiens utbrudd, startet en trend hvor privatpersoner oppsøkte sykehus for å få «bevis» for at de ikke var stappfulle med korona-pasienter.
En internasjonal kampanje spredte seg raskt, med videoer merket #filmyourhospital, for å spre konspirasjonsteorien om at koronaviruset var en bløff. Ifølge Faktisk.no var det flere forklaringer til hvorfor det tilsynelatende ikke var så mange folk på sykehusene, blant annet avlysninger av planlagte konsultasjoner og behandlinger for å frigjøre ressurser til kommende koronapasienter.
Blant dem som oppsøkte sykehusene var Hollerud, som sammen med kamerat besøkte både legevakten i Oslo, Aker sykehus, Rikshospitalet og Ullevål sykehus. Senere ble de to mennene stoppet av politiet og bortvist fra sistnevnte sykehus i 48 timer.
Det hele bekreftes av en YouTube-video, hvor bortvisningen omtales, noe også Hollerud bekrefter til Nettavisen.
Var på levering
I videoen ringes Tøyencola-eieren opp av en Securitas-vekter fra Aker sykehus, som reagerte på de to mennenes oppførsel. Hollerud bekrefter også samtalen til Nettavisen.
– Har du reist rundt på sykehus for å sjekke om det foregår en pandemi?
– Det er jeg som blir oppringt av sikkerhetsvakta. Hva lurer du på i den sammenheng? spør Hollerud Nettavisen.
– Jeg lurer på hva som var intensjonen deres med å reise rundt og snakke med vekterne på sykehuset?
– Det får bli en annen sak. Vi reiste ikke rundt for å sjekke. Vi var ute på levering, og stoppet innom sykehusene da vi var i området. Så ble vi jo jaget derfra og fikk den telefonen som du nå har sett, svarer han.
Overrasket
Hollerud sier videre at det var veldig overraskende å bli oppringt av sykehuset. Hvorfor han ble det er han ikke helt sikker på:
– Vi hadde vel gjort et eller annet som de ikke likte, jeg fikk aldri helt klarhet i det. Det eneste jeg fikk med meg var at alle sykehusene i Norge var privateid, og jeg kunne ikke være på området deres. Det er det jeg husker fra den situasjonen. Jeg har ikke gjort noe mer research på det, men utsagnet hans var at områdene var private, og ikke offentlig eiendom.
– Når dere reiser rundt til sykehusene på denne måten, betyr det at dere ikke tror at det finnes en pandemi?
– Vi sjekket mest av interesse, for å se hva som skjer. Det er jo omtrent som når man kjører forbi en bilulykke, så bremser man litt og titter. Vi kjørte forbi et sykehus og svingte innom plassen for å se.
– Tenker du at dette er noe flere burde gjøre, oppsøke sykehus og sjekke?
– Jeg har ingen målsettting om det, sykehusene må få arbeide i fred, sier Hollerud.
Politiet sendte patrulje
Dette sier politiet om hendelsen 2. april i fjor:
– Politiet fikk en melding om skremmende/plagsom adferd ved Ullevål sykehus. Ansatte ved sykehuset opplevde to personer som pågående og ubehagelige, da disse to ønsket at de ansatte skulle bekrefte at korona-pandemien ikke eksisterte, opplyser leder for operasjonssentralen i Oslo politidistrikt, Runar Skarnes, til Faktisk.no.
Hollerud er helt uenig i denne gjengivelsen.
– Da vi kom til Rikshospitalet var det vakter ved dørene. Vi spurte om det var trafikk, de sa at de hadde taushetsplikt, og at de ikke kunne si noe.
Han reagerer på påstanden om skremmende/plagsom adferd ved Ullevål sykehus:
– Da vi kom til Ullevål sykehus ble vi møtt av sivilt politi/vaktfolk som geleidet oss ut av plassen og fulgte etter oss i 5-10 minutter. Til slutt dukket det opp uniformert politi, som vi pratet med i et par minutter. Vi ble enige om at vi ikke skulle innom noe sykehus den nærmeste tiden.
– Ingen har bedt noen si noe som helst. Vi stakk hodet ut av vinduet og var kanskje ute av bilen et par ganger, men det var ingen som presset seg inn noen sted eller som var truende eller den type ting. Dette er svertekampanje av ytterste grad.
– Direkte løgn
I YouTube-opptaket av samtalen med vekteren sier Hollerud at han kan ha spurt noe som «Dersom du hadde mottatt 100.000 kroner, hadde du vært interessert i å stille til et intervju? Det er ikke det samme som å tilby det.»
– De som har henvendt seg til politiet om at vi var pågående/ubehagelige - det er direkte løgn. Vi har ikke bedt noen si noe som helst. Vi spurte om det var mer trafikk enn vanlig, det var det vi spurte om.
Hollerud benekter også at oppringningen fra sykehuset var et privat initiativ fra vekteren:
– Han ringte ikke privat. Han var på jobb da han ringte og ringte fra det husnummeret.
Han sier også at han aldri har påstått at koronaviruset ikke finnes, men at tiltakene er sterkt overdrevet.
– Det er helt unødvendig med tiltak, sier Hollerud.