*Nettavisen* Nyheter.

Trå: - Var sjanseløs

Jarle Trå sier til TV 2 Nettavisen at han var helt sjanseløs på å nå toppen av Mount Everest.

27.05.05 16:26

- Men jeg kommer nok til å forsøke meg på Everest et annet år.

Han kastet inn håndkleet i natt, etter at en brist i ribbeina gjorde det umulig å nå nordskaret på 7060 meter.

Uten medisin
- Jeg var nødt til å slutte å ta medisinen, siden det var stor fare for å pådra meg magesår. Men da ble smertene alt for store til at jeg kunne fortsette. Spesielt i motbakker var det ille.

- Jeg gikk som ei krøkke opp mot nordskaret. Men det er nok noe annet enn bare ribbeinet også. Det var ikke noen krefter igjen, så det er nok noe generelt som er galt i kroppen. Det har vært sånn et par uker nå, forteller Jarle Trå til TV 2 Nettavisen.

Han tok seg ned til Advanced Base Camp i dag tidlig, men ble ikke der lenge.

- Jeg er veldig skuffet. Og i ren frustrasjon gikk jeg hele veien fra ABC og ned til Base Camp i dag. Jeg forsøkte å sove litt da jeg kom til ABC, men der var det så mange yak-okser at det ikke var mulig. Derfor gikk jeg helt ned til BC, sier han videre.

Lang tur
Det er 23 kilometer mellom Advanced Base Camp og Base Camp. En tøff tur for vanlige folk, selv uten infeksjon i kroppen og brist i ribbeina.

- Men det gikk heldigvis uten problemer. Nedoverbakke er ikke noe vanskelig. Det er i motbakkene som hosten kommer, og da blir smertene mer intensive også.

Til tross for at han er skuffet over å måtte gi opp, er han ikke helt knekt.

Hatt vansker
- Det er i grunnen ikke så mye å gjøre med. Været har vært ekstremt, og selv om jeg hadde vært i toppslag ville jeg fortsatt hatt vansker med å komme meg opp.

- Sånn som det er nå så regner jeg ikke med at noen klarer å nå toppen uten oksygen. Marko (Lihteneker) hadde tenkt å gå uten, men gjorde det ikke. Jeg kjente ham veldig godt, og det var skikkelig tragisk at han døde, sier Jarle Trå til TV 2 Nettavisen.

Marko Lihteneker var på toppen av Mount Everest sist helg, men gikk tom for oksygen, og ble funnet død på 8800 meters høyde.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.