Gå til sidens hovedinnhold

Trå varsomt på fjellet

Det er høysesong for heftige turopplevelser i norsk natur. For noen blir opplevelsene i heftigste laget.

Ved Den Norske Turistforening verserer det mange historier til skrekk og advarsel om lite fjellvante turister på villspor i norsk natur. Men før de åpner skattkammeret for Nettavisen, vil DNT minne om at det tross alt skjer svært få ulykker.

Ikke så farlig
– Når noen opplever en ulykke på fjellet, blir det gjerne dramatisk med letehelikopter og det hele. Dermed blir det også godt synlig, særlig i mediene. Det som derimot ikke er like synlig, er at risikoen ved å gå i fjellet er svært lav, mye mindre enn når du kjører bil, dersom man tar et par enkle forholdsregler: Bruk gode sko, kle deg i vanntette og vindtette klær og ta med kart og kompass på lengre turer, sier Trude Blåsmo, journalist i DNTs medlemsblad Fjell og Vidde til Nettavisen.

På turene som arrangeres av DNT er alvorlige ulykker så godt som ikke-eksisterende.

– Nettopp fordi vi skilter med erfarne turfolk som ledere, slik at kompetansenivået når det kommer til bruk av kart og kompass, veivalg, bekledning og så videre alltid er tilfredsstillende i gruppa, sier Blåsmo.

Denne samlesiden til DNT gir deg tips og råd om trygg ferdsel i naturen.

Noen trår alltids feil
I forkant av hver planlagte tur utføres det en risikoanalyse av opplegget som turlederen må sette seg godt inn i. Når turen er omme må turlederen avlegge full rapport til DNT.

Jevnt over er altså DNT fornøyd med turfolket. Nylig utførte undersøker, der DNT sjekket hva folk hadde med seg i sekken når de la ut på tur, ga svært tilfredsstillende resultater.

– Det står bra til med kunnskapåsnivået hos den jevne nordmann, men det er klart at noen trår alltids feil, sier Blåsmo

Livsfarlig brevandring
Anne Mari Aamelfot Hjelle er assisterende generalsekretær i DNT. Hun har sett mange fjols til fjells opp gjennom tiden.

– Huff, det verste jeg så var faktisk på en brevandring. Jeg deltok på en tur i regi av DNT, der vi selvsagt benyttet oss av forsvarlig utstyr og tau og alt mulig, da jeg fikk se en stor flokk med turister som gikk rett ved sprekkene, der snøen ofte legger seg. Vi tok kontakt og spurte hvorfor de ikke gikk på isen, der man visste at det var trygt, og fikk til svar at de syntes det var tryggere på snøen, fordi det var et element de kjente til. Så de gikk altså midt i sprekkene, på et svært tynt og ustabilt snølag.

– Men det gikk bra?

Utrolig nok, ja. Det er for meg utrolig at ikke mange flere har omkommet på breene, for dette er en praksis jeg har sett flere ganger før og siden, sier Hjelle.

Pentøy og paraply
– Har du andre skrekkhistorier fra fjellet?

Tja, det er jo mange som bommer fullstendig på utstyret, da. For eksempel har jeg støtt på folk som er på vei opp til Hardangerjøkulen i pentøy med paraply som eneste utstyr. Da har jeg insistert på at det må gjøre helomvending, sier hun.

Har du et turrelatert spørsmål, har DNT en drøss med medarbeidere med lokalkunnskap fra hver krik og krok av landet sittende klare for å svare deg. Du finner kontaktinformasjon til samtlige av DNTs 55 lokalkontor her.

Kommentarer til denne saken