RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tradere skremt av råvareuro

Sist oppdatert:
Kraftige svingninger i råvaremarkedet den siste tiden har skremt vekk tradere og tvunget børsene til å heve sine marginkrav.
Råvaremarkedet har vært stedet å være det siste året. Prisene på både edle og industrielle metaller har steget til toppnivåer og oljemarkedet har vært en nesten sammenhengene fest.

Den siste tiden har markedet vært helt vilt. Tirsdag steg blant annet kobberprisen ifølge Reuters med 11 prosent mens onsdag falt prisen på de samme kontraktene med 9 prosent. Volatiliteten har med andre ord vært helt ekstrem.

Dette har ført til at flere aktører i råvaremarkedet har holdt seg på sidelinjen i frykt for å tape store summer i et marked som tilsynelatende virker fullstendig kaotisk.

- Gjennom uken har volumene på LME (London Metal Exchange. red. anm.) vært under press etter som mange tradere har stilt seg på sidelinjen i denne usikre perioden, skrev Peter Richardson ifølge Reuters i et notat til sine kunder. Richardson er sjeføkonom for metaller i Deutsche Bank.

Volumene i kobber er nå på det laveste nivået på to måneder. Samtidig varsler flere børser for omsetning av råvarekontrakter at de vil øke marginene, det vil si hvor mye penger kjøpere og selgere av verdipapirene må stille for å gå inn i en handel. Dette for å senke risiko for at aktører ikke klarer å gjøre opp for handlene som blir inngått.

Både råvarebørsen i New York og Futuresbørsen i Shanghai har økt sine marginer for flere kontrakter.

Og usikkerheten i markedet kan vedvare, mener Richardson, inntil en klar og fundamental trend i markedet er etablert.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere