Traff atomspikeren på hodet

Da Ingrid Berglund kom ut av ammetåka, skrev hun en så eksplosiv krim om norsk atomvåpenpolitikk at flere er overbevist at hun har hatt tilgang til hemmelig materiale.

14.01.06 08:36

- Det er jo utrolig morsomt å treffe, da, sier den blide bokdebutanten og tidligere finansanalytikeren fra Manhattan Chase Bank og Norsk Hydro.

Trekker den litt lenger
Men Ingrid Berglund bedyrer at hennes debutkrim «Det svakeste ledd» er bygget på egen research og evne til å trekke fakta litt lenger – og kanskje en god analytikerevne til å legge sammen to og to. I hvert fall innrømmer hun at hun har fått henvendelser fra folk som mener hun har måttet hatt en god kilde villig til å snakke litt for mye.

- Jeg har bare brukt offisielt materiale i boken. Men selve plottet la seg ikke før jeg plutselig leste at Mordechai Vanunu skulle løslates etter 18 år i fengsel, sier hun.

«Det svakeste ledd» handler om psykologen Iselin. En dag blir hennes far, den pensjonerte frilansjournalisten Henrik Norman drept på gaten. Men det er noe som ikke stemmer. Iselin blir plutselig overvåket, og så begynner hennes døde far å kommunisere via kontaktannonser og brev.

Sporene leder til tungtvannsaksjonen på Rjukan under annen verdenskrig og frem til dagens atompolitikk.

Kjent forfatter
Da Kagge forlag fikk boken tilsendt i fjor sommer, var de overbevist om at Berglund var et pseudonym for en kjent forfatter.

- Ja, de sendte meg en sms. I ettertid har jeg skjønt at de gjorde det for å sjekke at jeg virkelig het Ingrid Berglund, ler forfatteren selv. Da så flere av bokens teorier om eksport av atomvåpenteknologi til Israel og Iran viste seg å stemme svært godt med det som fremkom i NRK Brennpunkts dokumentar i november, ble forlaget ytterligere begeistret.

- Jeg har ikke brukt noe fra min tid i Hydro. Og jeg er slettes ikke opphengt i krig, men det psykologiske presset mennesker i krig utsettes for, synes jeg er interessant. Og jeg ville gjerne ha en historisk ramme og en gåte litt større enn det personlige rundt hovedpersonen, sier hun.

Fiksjon og fakta
I boken trekkes både Kjell Magne Bondevik, Jens Christian Hauge og Knut Vollebæk inn som viktige og til tider litt mistenkte personer i historien.

- Men jeg frikjenner dem, og forlaget og jeg mener derfor det er greit at de er der, ler Berglund.

Selv sier hun at hun startet å skrive fordi hun ville «ha noe for seg selv». For fire år siden ble hun mor til tvillinger og valgte å slutte i jobben for å være mor på heltid. Skrive hadde hun aldri gjort, men fem uker som sengeliggende gravid på sykehus med bare sørgerlige krimhistorier til trøst, ga Berglund ideen til «noe mer oppløftende».

- Mitt råd er bare begynne å skrive. Det er når du ikke skriver at du tror du ikke vil få det til, sier hun. Neste bok med Iselin Norman er allerede i støpeskjeen.

- Jeg trodde jeg skulle begynt å skrive den på mandag, men så har det blitt mye presse og sånn. Det er jo utrolig moro, men ganske uventet, ler hun.

LES FLERE KULTURNYHETER HER

LES MER PÅ NETTAVISEN LITTERATUR

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.