Trafikkstøy kan forkorte liv

Foto: Håkon Mosvold Larsen (Scanpix)

Det gir blant annet hjerte- og karsykdommer

(SIDE2): WHO har for første gang tallfestet omfanget av helseskader fra trafikkrelatert støy i Vest-Europa. Det skriver Folkehelseinstituttet , tirsdag.

Minst en million år med god helse går tapt årlig, i EU og andre vesteuropeiske land, som følge av trafikkstøy.

Historisk
- Dette er en historisk rapport. Det er første gang WHO tallfester helseskader fra trafikkstøy. WHO legger til grunn at trafikkstøy også gir somatiske plager, som hjerte- og karsykdommer, sier forsker Gunn Marit Aasvang, Nasjonalt folkehelseinstitutt (FHI).

Søvnforstyrrelser er den desidert største helseplagen og «koster» hele 900 000 friske leveår i disse landene, viser rapporten.

Vi har grunn til å tro at det også er en sammenheng mellom støyplager, avbrutt nattesøvn og hjerteproblemer, sier Aasvang.

Hele 1,8 prosent av hjerteinfarktene i de vesteuropeiske landene er forårsaket av trafikkstøy, ifølge rapporten.

Norge skal utrede
På bakgrunn av beregningene har Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) bedt Nasjonalt folkehelseinstitutt beregne omfanget av støyplager, søvnforstyrrelser og hjertesykdom relatert til trafikkstøy i Norge.

- Vi vet at støy plager mange mennesker, men det er ikke tallfestet hvordan støy fra trafikk forringer folks livskvalitet og helse. Dersom vi får kartlagt hvilke helseskader og hvor mange friske leveår som går tapt på grunn av trafikkstøy i Norge, vil det kunne bidra til at vi blir mer treffsikre i arbeidet med tiltak og virkemidler for å redusere trafikkstøy, sier Ellen Hambro, direktør for Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.