Gå til sidens hovedinnhold

Trafikkverstinger varsles om UP-kontroller på Facebook

- Sannsynligvis finnes det rene kriminelle blant medlemsmassen.

Rune Kaspersen og hans kollegaer i Utrykningspolitiet rekker knapt å starte sine kontroller før flere tusen østfoldinger vet hvor de har tatt oppstilling. Det skriver SA.no.

Facebook-grupper som varsler sine medlemmer om politiaktivitet langs veiene sprer om seg som en farsott.

Røper steder
I Sarpsborg og Fredrikstad er forholdene spesielt ille for dem som driver forebyggende arbeid i trafikken.

- I Østfold er det nå to kjente Facebook-grupper som bedriver varsling av kontroller. Begge har rundt 3500 medlemmer. Politiet vet at flere av dem er promillekjørere og trafikkverstinger uten førerkort. Sannsynligvis finnes det også rene kriminelle blant medlemsmassen. De forflytter seg også på veiene, og for dem er det svært nyttig å vite hvor politiet befinner seg, og når vi er der. Som medlem mottar du varsling når en trafikkontroll oppdages av et annet medlem. I Sarpsborg har vi den siste tiden knapt rukket å starte kontrollene før nevnte medlemmer er varslet, forklarer Rune Kaspersen.

Ikke litt for fort
Verken Kaspersen eller hans UP-kollegaer er spesielt bekymret for at de ikke får «tatt» ellers lovlydige borgere som kjører litt for fort som følge av Facebook-varslingen.

- Jeg frykter at det er andre enn gjennomsnittsbilisten som primært er medlemmer i disse gruppene. Derimot er dessverre mange av dem som utgjør en reell fare i trafikken med. UP er ikke ute etter å ta flest mulig. Vår oppgave er å sørge for best mulig flyt i trafikken, samt å forebygge ulykker. Da er det viktig å luke bort dem med størst risiko for å lage ulykker. Det er de som gir totalt blaffen hva fart angår, og de som kjører med promille, eller er ruset på andre måter vi vil ha vekk fra veiene. Og, som tidligere nevnt, er jeg heller ikke særlig i tvil om at rene kriminelle også ser fordelen av å være med i disse gruppene. UP driver ikke bare med trafikkontroller, vi driver også ordinær polititjeneste langs veiene, sier Kaspersen til Sarpsborg Arbeiderblad.

Mannskapene fra UP opplever ofte å bli fotografert så fort de tar oppstilling på et kontrollpunkt. Nylig måtte de forflytte seg fem ganger før de endelig klarte å starte en kontroll, der de tilsynelatende ikke var oppdaget av folk som til enhver tid gir tilbakemelding til nevnte Facebook-grupper.

- Slik varsling er per i dag ikke ulovlig. Men jeg tror de fleste som vil at deres barn og familiemedlemmer skal ferdes sikkert på våre veier, tar sterkt avstand fra slik virksomhet, avslutter Kaspersen.

Les flere saker fra Sarpsborg Arbeiderblad.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler

Kommentarer til denne saken