Tragisk familiehygge

Det begynner å bli veldig lenge siden Steve Martin var morsom. Det hjelper ikke at han omgir seg med et dusin unger.

18.03.04 08:27

Dusinet fullt (Cheaper by the Dozen) – USA 2003. Regi: Shawn Levy. Med: Steve Martin, Bonnie Hunt, Tom Welling, Piper Perabo, Hilary Duff, Ashton Kutcher.

Aldersgrense: Tillatt for alle.

12-barnsfaren Tom Baker trener det lokale i fotball når han tilbys drømmejobben. Martins figur må inn til byen om han skal ta trenerjobben for universitetslaget Stallions.

I begynnelsen er problemet å få sine 12 barn med på flytteplanene. De trives godt i landlige omgivelser på bygda.

Senere blir det flere komplikasjoner når mamma Kate (Bonnie Hunt) gjør suksess som bokskribent. Hun må på lanseringsturné og familien overlates helt til en allerede overarbeidet far.

De eldste barna gjør forbausende lite for å holde familien i skinnet og etter hvert blir hele fotballaget dratt inn på hjemmefronten.

Humoren i denne filmen skal naturlig nok roes i land med det kaos et dusin unger kan finne på. Forbausende få situasjoner får lattermusklene til å bevege seg. Overraskelsene er plassert så strategisk at de oppdages god tid i forveien.

Manus er i sannhet så tynt at den minste familie med noen års erfaring ikke lar seg lure. Alt er så overfladisk og kvalmt at det blir en lidelse å følge familiemedlemmenes problemer.

En ting er at Steve Martin ikke er det minste morsom. Noe annet er det at barnas replikker er så statiske og ufølsomme at familieidyllen sprekker etter 5 minutter. Filmens produsenter har med den største selvfølge også laget 12 svært så forskjellige barn i de aktuelle rollene. Her skal «alle» finne sin karakter. Jeg fant dessverre ikke min.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.