Gå til sidens hovedinnhold

- Tragisk for norsk politikk

- Men Siv Jensen og Liv Signe Navarsete kan puste lettet ut.

Slik oppsummerer valgforsker Frank Aarebrot mandagens nyhet om at både Frps Ketil Solvik-Olsen og olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) sier nei til gjenvalg på Stortinget.

- Jeg synes det er tragisk for norsk politikk. De er begge utrolig dyktige politikere, sier Aarebrot til Nettavisen.

- Ikke råd til å miste
Solvik-Olsen (40) går ut av Stortinget av familiære årsaker, mens Borten Moe (36) ønsker å skaffe seg erfaringer også utenfor politikken.

- I begge tilfeller dreier det seg om et stort og sannsynligvis unødvendig tap for politikken. Dette er politikere som verken Sp eller Frp har råd til å miste, sier Aarebrot.

Begge er blitt omtalt som «kronprinser» i sine partier, og var spådd lysende politikerkarrierer.

- Det er godt med fornyelse på Stortinget, men det jeg synes man bør se på som et problem, er at dette er helt åpenbare ledertalenter som har en fremtid i toppen av norsk politikk. Man kan jo se for seg begge som fremtidige statsministere i Norge, sier han.

Han mener det derfor er to kvinner som nå kan puste lettet ut.

- Solvik-Olsen og Borten Moe suspenderer jo sitt lederskap. Både Liv Signe Navarsete og Siv Jensen kan puste lettet ut, sier Aarebrot.

- Er ikke overrasket
- Er du overrasket over at de ikke tar gjenvalg?

- Jeg er ikke overrasket, fordi jeg lenge har ment at politikerne ikke legger nok vekt på privilegier for småbarnsforeldre. Da risikerer vi å få en nasjonalforsamling bestående av bare 50- og 60-åringer, sier professoren ved Universitetet i Bergen.

Han mener det er bekymringsfullt det vi ser.

- Politikere har jo ofte møter på kveldstid, og har veldig lange arbeidsdager. Så jeg kan godt skjønne at det kan bli vanskelig for småbarnsforeldre å ha det slik. Men når vi etter hvert begynner å miste toppledelsen, så begynner jeg å bli bekymret, sier Aarebrot, og legger til:

- Hvis det viser seg at det er umulig å forene barn med det å være politiker, så er det mye som taler for at man bør gjeninnføre en del privilegier. Man må se på arbeidsforholdene og legge mer til rette for de med barn, sier han.

- Kan forsvinne helt
Aarebrot viser til Sp-politikeren Marit Arnstad, som også trakk seg fra toppolitikken da hun ble mamma, men nå har gjort comeback som samferdselsminister.

- Det er veldig viktig at alle livssituasjoner er representert på Stortinget, påpeker Aarebrot.

Professoren sier at man kan håpe på at Solvik-Olsen og Borten Moe gjør som Arnstad om noen år.

- Men faren er jo at de forsvinner helt. Det er jo bra for næringslivet, men ikke for politikken, sier han.

- Det er litt vemodig
Solvik-Olsen varslet allerede i sommer at han at han var usikker på om han kunne ta gjenvalg med bakgrunn i familiesituasjonen. Frp-politikeren har to små barn og en kone som jobber som lege.

- På grunn av familien har jeg sagt at jeg ikke kan sitte på Stortinget den neste fireårsperioden, sier Solvik-Olsen til Nettavisen.

- Har det vært et vanskelig valg å ta?

- Det er ikke vanskelig å prioritere familien, men selvsagt så stortrives jeg på Stortinget - så det er litt vemodig, sier 40-åringen.

Kommentarer til denne saken