RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tragisk kvinneskjebne

I mangel av menn i familien må ei 12 år gammel afghansk jente gi seg ut for å være gutt under Talibans styre.

Osama - Afghanistan/Japan/Irland 2003. Regi: Siddiq Barmak. Med: Marina Golbahari, Arif Herati og Zubaida Sahar.

Aldersgrense: 11 år.

Dette er en tragisk fortelling fra ende til annen. Bestemor, mor og datter sulter etter at Taliban har tatt over styringen av landet. Kvinner skal ikke jobbe og desperate handlinger blir eneste vei ut av krisen.

En forferdelig livssituasjon er utgangspunktet for regissør Siddiq Barmak hjerteskjærende film. Et ekstremt styresett har enorm innvirkning på folks hverdagsliv. Nederst på rangstigen finner vi den 12 år gamle jenta.

I Kabuls gater er det flere som lever med en konstant dødsangst. Allikevel er det ansiktet til dette barnet som setter seg fast. Frykten for å bli oppdaget ligger tjukt utpå ei jente gjemt inni noen lag med gutteklær. Desperat prøver hun å ikke stikke seg ut som en mistenkelig person.

På jobb hos en kjøpmann får en representant for Taliban interesse for guttungen. Situasjonen blir ikke bedre når hun blir sendt på interneringsskole for gutter. Her hjelper det litt å ha kontakt med tiggeren Espandi. En gutt som kjenner hennes hemmelighet og som i sin iver på å forhindre en avsløring gir henne navnet Osama.

Deres samhold og bestemors varme fang er noen av de ytterst få lyspunktene i denne filmen. Det går fra vondt til verre jo mer desperat situasjonen blir for den lille familien. Denne uendelige tragedien for tre generasjoner kvinner ligger i tillegg ikke så langt bak oss i tid.

Om ikke annet passer filmen fint til litt ettertanke i det trygge norske kinomørket.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere