Tranby-saken: Enken anker drapsdommen til Høyesterett

Advokatene Anders Westeng og Hilde Marie Ims anker lagmannsrettens drapsdom i Tranby-saken til Høyesterett. Her er de to i Borgarting lagmannsrett.

Advokatene Anders Westeng og Hilde Marie Ims anker lagmannsrettens drapsdom i Tranby-saken til Høyesterett. Her er de to i Borgarting lagmannsrett. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Få timer etter at hun ble dømt for overlagt drap på ektemannen, gjorde den 54 år gamle enken etter Per Gunnar Asheim det klart at hun anker til Høyesterett.

04.12.15 17:16

Borgarting lagmannsrett dømte henne fredag formiddag til fengsel i 21 år. Fagdommerne mener det ikke er mulig at Asheim døde ved en ulykke eller ble drept av en ukjent gjerningsmann. Forsvarernes hypotese om at 57-åringen tok sitt eget liv samtidig som han arrangerte det slik at kona skulle bli mistenkt og dømt for drap, anser de som en umulighet.

– Hun har bestemt seg for å anke til Høyesterett, sier forsvarer Anders Westeng, til NTB.

Westeng og hans kollega Hilde Marie Ims har to ukers ankefrist.

– Jeg konstaterer at lagmannsretten mener kvinnen er skyldig i drap, men uten at retten har kunnet si noe nærmere om når, hvor eller hvordan dette drapet skal ha skjedd. Dette har heller aldri politiet klart, til tross for massiv etterforskning. Jeg stiller meg undrende til om en slik begrunnelse for å dømme et menneske for drap kan bli stående, sier forsvareren.

3,6 millioner

Aktor, statsadvokat Trude Elisabeth Sparre, er tilfreds med at straffen er i tråd med aktoratets påstand, men er ikke overrasket over anken.

– Det er hennes fulle rett. Jeg avventer støtteskrivet. Det blir interessant å se hva som er begrunnelsen for anken, sier hun

Helena Asheim (54) ble frikjent i Drammen tingrett, men påtalemyndigheten anket, og lagmannsretten kom altså til motsatt konklusjon etter sju ukers hovedforhandling.

Hun har hele tiden benektet at hun drepte sin ektemann på Tranby i Buskerud påsken 2013. Frontline-direktøren ble funnet død i en utbrent bil på en parkeringsplass i Lier.

54-åringen er også dømt til å betale drøyt 3,6 millioner kroner i oppreisning og erstatning for tap av forsørger til barna. Hun fradømmes retten til forsikringsytelser, arv og til å sitte i uskiftet bo.

Lagmannsretten er enig med aktor i at det overlagte drapet alene tilsier en fengselsstraff på 19 år. I tillegg kommer straff for mishandling av barna og ektemannen, som hun også ble dømt for, og for påvirkning av vitner.

Skjerpende momenter

Retten sier at brannen er et skjerpende moment, enten Per Gunnar Asheim var i live eller ikke da hun tente på bilen. Retten støtter aktoratet, som mener at hun kjøpte en elektrisk kaffekvern som hun brukte til å lage en kraftig bedøvende pillecocktail, at hun fikk mannen til å innta denne sammen med alkohol og til slutt iscenesatte det som skulle se ut som selvmord.

«Det er skjerpende at overlegget startet senest fire dager i forkant av onsdag 27. mars 2013 da hun gikk til innkjøp av kaffekvern og endte med at hun – blant annet ved å plassere en ølboks og en ginflaske i bilen, samt to sigarettsneiper Per Gunnar Asheim hadde røkt utenfor bilen – forsøkte å få det til å se ut som han hadde begått selvmord», heter det i dommen.

Videre finner retten det skjerpende at hun involverte ett av barna i kjøpet av en bensinkanne som hun fylte med diesel og brukte til å tenne på bilen ektemannen satt i. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.