*Nettavisen* Nyheter.

Transeforfatter var kvinne

Den kjente amerikanske forfatteren JT Leroy ble berømt for boken «Sarah», der han beskriver seg selv som barneprositutert. Nå er «han» avslørt som en 40 år gammel kvinne.

07.02.06 11:33

JT Leroy står bak boken «Sarah», som Aschehoug forlag ga ut i 2003. Den handler angivelig om hans barndom i sørstatene der målet var å bli den mest berømte trailerhora i den delen av USA.

Etter hvert blir ambisjonene farligere enn han/hun hadde tenkt.

Flere avslørt
I kjølvannet av avsløringene rundt James Freys «selvbiografi» «One Million Little Pieces», ble det også stilt spørsmål rundt JT Leroys og hans identitet. Det ble sagt at det ikke var en mann, men en ung skuespillerinne som viste seg som forfatteren utad.

Nå har forfatterens samboer tatt bladet fra munnen.

I New York Times avslører samboeren til 40 år gamle Laura Albert at det var hun som sto bak bøkene. Hennes nå fraskilte partner, Geoffrey Knoop, sier til avisen at det hele vokste seg større enn beregnet, og at det etter hvert ble en tung hemmelighet å bære.

De to har et barn sammen, men gikk fra hverandre i fjor etter 16 år samboerskap.

- Vi har registrert ryktene som har versert i media i en måneds tid. Da vi antok boken, hadde vi ingen anelse om dette, sier informasjonssjef Even Råkil til TV 2 Nettavisen. Redaktør for oversatt skjønnlitteratur, Marit Notaker, kjenner heller ikke til liknende tilfeller i Aschehougs utgiverhistorie.

Iscenesatte seg selv
Kvinnen som har presentert seg som JT Leroy er Savannah Knoop, Geoffrey Knoops halvsøster. Laura Albert hevdet i sin tid at hun plukket JT Leroy opp fra gaten og fikk ham til å skrive.

Avsløringen av JT Leroy kommer i en lang rekke liknende avsløringer i amerikansk media og forlagsbransje. En av de mest kjente er journalisten Stephen Glass som gjennom det respektable magasinet New Republic fikk mye heder for en rekke artikler. De viste seg senere å være påå

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag