Gå til sidens hovedinnhold

Transparent skole

Glem alt du trodde du visste om skoler. Nye Persbråten videregående er uansett noe helt annet.

Huseby: - Vi sier at skolen er transparent, hvor elevene ser og blir sett, sier Emil Hasle, rektor ved Persbråten videregående.
Ullern Avis Akersposten møtte rektor og tre elever ved Persbråten videregående for en omvisning på den nesten helt ferdigbygde skolen. Tirsdag var det muntlig eksamen og aller siste dag før sommerferien. Vi møtte Sabrina Palermo (1D), Marie Syversen (3B) og Markus Grieg Andersen (2C), lykkelig ferdige med muntlig.

Litt misunnelig

- Nå er det endelig sommerferie, sier Marie, som er avgangselev og dermed får liten glede av den nye skolen.
- Jeg er litt misunnelig på dem som kommer etter oss. Vi skal i hvert fall ha avslutningen der. Vi har hatt omvisning og skolen er flott - åpen og luftig. Særlig var kantinen og den nye idrettshallen kjempebra. Det blir noe annet enn FO-bygget med trange rom og lite sosialt, sier Marie.
- Vi pakker alt og flytter i disse dager. Fredag skal lærerne være på plass i den nye skolen, sier Hasle, som er fornøyd med den tiden skolen har vært i FO-bygget.
- Det har gått overraskende bra med denne løsningen. Det har blitt en del løping med skolen fordelt på fire etasjer, men vi har hatt bra med plass. Eneste problem har vært tilgang til gymsal som vi har måttet ha på forskjellige arenaer, sier Hasle.
Sabrina er den fra dagens elevkull som vil få mest glede av den nye skolen.
- Det er veldig spennende og jeg gleder meg. Det blir noe nytt med moderne baserom i stedet for dagens klasserom. Jeg har sett den flotte kantinen og det at vi får en nyoppusset Pershall og en stor idrettshall. Det blir noe helt annet, sier Sabrina.
Markus får gleden av å være en del av den nye skolens første russekull, hvor blant annet den "nye" Pershallen blir arena for neste russerevy.
- Skolen er helt fantastisk. Den er over all forventning. Kantineområdet gjør mest inntrykk med sine løsninger. Etter å ha gått på gamle skoler i 13 år, kan jeg glede meg til skolestart i sommerferien, sier Markus.

Egen bærbar PC

Med Emil Hasle som guide blir vi første gjort oppmerksom på inngangspartiet med den store, åpne plassen med amfi i bakgrunnen. Innenfor er det elevenes favoritt, kantineområdet, som møter oss. Glassfasaden i to etasjer slipper lyset inn på det åpne og luftige området. Opp fra kantinen går en trapp med store repoer.
- Kantineområdet er stort men oversiktlig, hvor elevene som sagt kan se og bli sett. Her på repoene kan man sitte å arbeide eller snakke sammen i store og små grupper. Samtidig kan man ha med seg sin bærbare PC, i og med at skolen har trådløst nettverk som dekker hele skolens område. Alle førsteklassingene får for øvrig egen bærbar PC, sier Hasle.
I kantinen og alle andre rom henger det store flatskjermer både til nytte og hygge.
- Her kan vi blant annet informere alle elevene samtidig. Eller i noen tilfeller, som for eksempel under store idrettsarrangementer som OL, kan vi vise dette på flatskjermene.

Elektroniske tavler

Skolen er tegnet av Stein Karlsen fra Link Arkitekter. Alt lyset som gjennomstrømmer skolen sammen med de åpenbare funksjonelle løsningene gjør at skolelyst får et nytt innhold. Åpenbar vennlighet er dekkende for førsteinntrykket.
Vi passerer det som skal bli kontor for elevrådet og medieteket med stasjonære PCer før vi beveger oss inn i baseområdet Orion.
- Dette er en av fire baser for 150 elever, med ulike grupperom av forskjellig størrelse. På det meste kan 75 elever bli undervist samtidig med tre lærere i aktivitet. Som overalt ellers på skolen er det her elektroniske tavler, hvor læreren kommer med sin PC og kobler seg på dokkingstasjonen, sier Hasle.
Sabrina, Marie og Markus prøvesitter basen i forbindelse med fotograferingen.
- Dette er bra, mener Markus.
Skolen har to auditorier, med alt man kan ønske seg av teknisk utstyr for audiovisuell utfoldelse. Alt lukter nytt og ubrukt i rommet med det bratt stigende amfiet. Skolen har også et eget verksted for formgivningsfag og andre spesialrom.

Klatrevegg

På glassbroen over til idrettshallen danner vi oss et nytt inntrykk av det store gårdsrommet. Idrettshallen har internasjonale mål og til og med egen klatrevegg i et glasstårn. Sabrina, Marie og Markus er imponerte.
Over mot Pershallen passerer vi nytt styrkerom og nye garderober.
- Her har vi Pershallen nyoppusset. Den er kommet til heder og verdighet igjen, med blant annet nytt lyd- og lysutstyr til en halv million kroner, sier Hasle, mens neste års russ, Markus, nikker anerkjennende.
De tre elevene svever ut til sommerferie, mens Emil Hasle må belage seg på en relativt travel sommer. Han tar oss med til et mindre, men hyggelig rom ved siden av kantinen.
- Nå er det ikke lenger slik at vi kan samle hele staben på et lærerværelse. Oppholdsrom for lærerne er i hovedsak knyttet til basene. Men, vi fikk likevel plass til et fellesrom med en kjøkkenkrok her. Dette ser bra ut, sier Hasle.
- Nå er jeg først og fremst fornøyd og jeg gleder meg til å se den nye skolen i funksjon, sier Hasle til slutt.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis