Forskere ved New York University i USA har den siste måneden transplantert to grisehjerter inn i menneskekropper. Menneskene som fikk grisehjertene var allerede hjernedøde da forsøkene tok sted.
Amerikanske forskere har i lang tid jobbet mot å kunne redde menneskeliv ved å bruke organer fra dyr – i mennesker. Forskerne prøvde på det samme inngrepet tidligere i år, den gang på en levende person, men forsøket mislyktes.
Forsøkene på de to hjernedøde personene skal ha vært en slags trening før forskerne prøver igjen på et levende menneske, skriver AP.
– Helt utrolig
Dr. Nader Moazami, som leder eksperimentene ved universitetet forteller at lærdommen fra det første forsøket la et viktig grunnlag før de siste to forsøkene.
– Du står der og måper, det er helt utrolig når et grisehjerte begynner å slå i et menneske, sier han.
Legene som utfører eksperimentene bruker en ny spesial-metode for å undersøke om organene har farlige dyresykdommer før de prøver å transplantere organene inn i mennesker.
Etter at organene var transplantert inn i de to hjernedøde menneskene, ble organene testet flere ganger de påfølgende tre dagene før livsstøtten ble slått av.
Levde i to måneder
Amerikanske myndigheter skal ifølge AP ta stilling til om en liten gruppe mennesker som trenger donorer skal få lovt til å være frivillige deltakere i studiene.
Testing av dyreorganer i mennesker har vært prøvd i flere tiår, skriver AP. Men tidligere har menneskekropper avvist organene. Nå genmodifiseres grisene til å ha organer som bedre passer menneskekroppen.
En 57-år gammel mann fra Maryland, i USA overlevde en gang i to uker med et grisehjerte, og forskerne tror han kunne levd lengre hvis de hadde oppdaget at hjertet hadde et dyre-virus.
