RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Jørgen Berge (Mediehuset Nettavisen)

Transportstreiken er avblåst

Sist oppdatert:
Den tre uker lange terminalstreiken ble avblåst fredag kveld.

Den tre uker lange terminalstreiken ble i fredag kveld klokka 2300 avblåst etter at Transportarbeiderforbundet og LTL ble enige om ny toårig tariffavtale. Rundt 1800 personer var ute i streik.

Streiken som pågikk fikk blant annet store konsekvenser for Vinmonopolet. Halvparten av vareleveransene til Vinmonopolet ble rammet da streiken ble trappet opp i forrige uke, og mange av butikkene var halvtomme som følge av streiken.

Les saken: Tomme hyller på polet

Avblåsningen betyr at vinhyllene trolig vil bli fylt opp igjen fra lørdag av.

- Streiken er over. Vi har varslet at fra arbeidstidens begynnelse i morgen klokken 06.00, kan arbeidet gjenopptas. Det betyr at de terminalene som åpner da fungerer, sier forhandlingsleder Lars Johnsen for Norsk Transportarbeiderforbund (NTF) til NRK like etter klokken 23.00 fredag kveld.

- Sikrer alle den samme lønna
Transportarbeiderforbundets Lars Johnsen opplyser at de er svært fornøyd med resultatet.

- Vi har fått en sikkerhet for at folk på godsterminalene nå kan se framtida lysere i måte, sier Johnsen.

Transportarbeiderforbundet opplyser at resultatet anbefales enstemmig av forhandlingsutvalgene for begge overenskomstene.

- Vi har fått bestemmelser som sikrer alle den samme lønna. Vi har fått gode løsninger som sikrer våre at våre folk på terminalene på en skikkelig måte, sier Johnsen.

Adm.dir. Tom Rune Nilsen er også veldig fornøyd.

- Det har vært en vanskelig tid, men vi har fått beholde styringsretten. Sammen med Lars har vi greid å finne fram til en god avtale, sier Nilsen.

Også mekleren Kari Gjesteby sier hun er fornøyd.

- Partene har vært utholdende og jobbet hardt gjennom 12 arbeidsomme timer, er meklerens kommentar.

Punktene i avtalen
De viktigste punktene i avtalen ser slik ut.

I tariffavtalenes omfangsbestemmelse har Transportarbeiderforbundet fått inn følgende:

* Overenskomsten gjelder for alle grupper og alt arbeid på godsterminalen.

* Terminalarbeid skal i hovedsak utføres av terminalarbeidere og baseres på faste heltidsstillinger

* Distribusjonssjåfører og linjesjåfører kan i begrenset grad utføre terminalarbeid innenfor de lokalt avtalte arbeidstidsordningene – ikke utover den arbeidstida som betjenes av terminalarbeidere.

* Lokale tillitsvalgte skal ha innsynsrett i sjåførenes lønns- og arbeidsvilkår når de gjør annet enn lossing og lasting av egen bil.

* Tilfeldige sjåfører kan sammen med terminalarbeidere bidra på egen bil i forbindelse med ansvarsoverdragelse av godset.

- Slutt på herjingen med vikarer
- Helheten i forslaget er så bra at jeg går for avtalen. Det kunne blitt noe bedre på omfang, men helhet er god. Derfor anbefaler jeg avtalen. Vikaravtalen vi har fått inn er slik at vi får kontroll på lønns- og arbeidsvilkårene, sier Wiggo Vinje til Transportarbeiderforbundet.

Han er klubbleder på Tollpost Globe Oslo.

- Vi har fått innfridd de to hovedkravene våre: Omfangsbestemmelsen og en avtale som sikrer vikarer tarifflønn. Og det er viktig at klubbene etter dette kan gå til kollektiv sak for brudd på arbeidsmiljølovens bestemmelser om innleie av arbeidskraft, sier Svein Thomassen, som er klubbleder i Bring Logistics.

- Med denne avtalen er det slutt på herjingen med vikarer. Dette har vært økende den siste tida. Jeg vil jo også be alle arbeidsgivere sette seg inn i lov- og avtaleverket som nå skal gjelde. Særlig de som ikke har klart å rette seg etter reglene under streiken. Jeg venter samtidig en pågang på saker som må reises for Arbeidsretten, sier Hilmar Davidsen. Klubbleder på DHL Express, Berger.

De tre tillitsvalgte sier til Transportarbeiderforbundet sin hjemmeside at de håper arbeidsgiverne har tatt signalet om at terminalarbeid er terminalarbeidernes jobb, og sjåførarbeid er sjåførenes.

3 kroner i timen til alle
Økonomisk er partene enige om følgende:

* 3 kroner timen til alle (inkluderer generelt tillegg, likelønnstillegg og justeringstillegg).

* Minstelønnssatsene i Speditøroverenskomsten heves med 3 kroner timen.

* Begynnerlønnssatsen i Schenkeravtalen heves med kr 4,88 per time

* Beregningsgrunnlaget i Schenkeravtalen heves med 3 kroner timen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere