Trapper opp søket etter savnet kvinne (26)

Foto: Ørnulf Holen (Telemarksavisa)

Mann (45) pågrepet siktet for bortføring. Barnet funnet. Moren fortsatt savnet.

15.10.12 15:15

Telemark politidistrikt søker med store styrker etter en savnet 26 år gammel kvinne. Kvinnen ble borte etter at hennes ekskjæreste søndag kjørte av gårde med henne og parets 11 måneder gamle barn. Mannen ble natt til mandag pågrepet i Sverige, og samtidig ble barnet funnet i god behold. Kvinnen, som er russisk statsborger, er savnet, og hennes 45 år gamle eksjæreste er siktet for bortføring.

- Vi konsentrerer nå søket om Bø og Notodden, sier politiadvokat Jon Borgen til Nettavisen mandag ettermiddag.

Politiet får bistand fra Norske Redningshunder og Røde Kors i søket.

Det var ved 10-tiden søndag politiet mottok en nødmelding om en mulig bortføring av en kvinne og et 11 måneder gammelt barn. Politiet sier de frykter at kvinnen og barnet ble tatt med mot sin vilje.

En 45 år gammel svenske statsborger som er bosatt i Bø i Telemark, ble pågrepet og siktet for bortføring.

Les saken i Telemarksavisa

Mannen ble pågrepet klokka 03.20 i Växjö i Småland i Sør-Sverige. Ifølge Aftonbladet ble han pågrepet med blod på klærne.

Samtidig ble barnet funnet i god behold, mens kvinnen fortsatt er savnet.

Den savnede kvinnen er russisk statsborger bosatt i Drammen.

Foreløpig siktelse
- Kvinnen er fortsatt savnet. Den siste sikre observasjonen av kvinnen er på vei bort i bilen søndag morgen, sa politiadvokat Jon Borgen ved Telemark politidistrikt på en pressekonferanse mandag klokka 13.

- Hovedfokus nå er å lokalisere kvinnen, sa politiet på pressekonferansen. Rundt 50 personer deltar i søket mandag. Politiet får blant annet bistand fra hunveekvipasjer fra Norske Redningshunder og Røde Kors.

Politiet har sperret av et område ved Uvdalstjønna i Bø i Telemark, ikke langt fra huset hvor den savnede kvinnen bodde.

HTML EMBED

På pressekonferansen ble det opplyst at den 45 år gamle mannen foreløpig er siktet for bortøring, men at politiet fortløpende vil vurdere å endre siktelsen.

Politiet sier de fortsatt er svært interessert i tips om bilen, en grå Citroen stasjonsvogn.

- Jeg ønsker ikke å kommentere eventuelle funn som vi har gjort på ham eller i bilen, sier politiadvokat Jon Borgen til TA.

Vet ikke hvor hun befinner seg
Utenlandsk politi ble informert om de savnede på søndag, og den svenske mannen ble pågrepet i bilen klokken 03.20 natt til mandag i Växjö i Sverige. Barnet ble samtidig funnet i god behold. Det meldte stabssjef ved Telemark politidistrikt, Helge Mietle, i en pressemelding mandag morgen.

Politiet i Växjö ville ikke kommentere pågripelsen og viste til sine norske kolleger.

- Det er deres sak, sa Alexander Gustafsson ved Wäxjöpolisen til Aftonbladet.

Politiet i Telemark har bedt Kripos om taktisk etterforskningsbistand.

Politiet er fortsatt interessert i tips om observasjoner av bilens bevegelser mellom Bø i Telemark og Växjö i Sverige i løpet av søndagen. Bilen er en grå Citroen C5 stasjonsvogn.

Ber om tips om bilen

Politiets første prioritet er å finne den 26 år gamle savnede kvinnen. Det pågår søk og taktiske undersøkelser og etterforskning, og politiet er interessert i all informasjon som kan lede til at hun blir funnet, heter det i en pressemelding fra fungerende politiinspektør Kristin Bjelkemyr-Ørstvang ved Telemark politidistrikt klokka 09.20 mandag morgen.

Det opplyses at Kripos deltar med taktisk etterforskningsbistand.

Politiet kartlegger bilens bevegelser gjennom søndagen og er fortsatt interessert i tips om eventuelle observasjoner av bilens ferd fra Bø i Telemark til Växjö i Sverige. Politiet er spesielt interessert i observasjoner av bilen og de involverte i området Bø-Notodden på søndag i tidsrommet 10.00 til 14.00.

Politiet varsler en pressekonferanse i Bø senere mandag, trolig klokka 13.

Ordknapp
Den pågripne 45-åringen har sagt veldig lite til svensk politi, og det er ikke mye som kan kaste nytt lys over saken, sier Meitle til TA mandag morgen.

Politiet har bedt Kripos om hjelp, og kommer til å trappe opp søket etter den savnede kvinnen. De er bekymret for om noe kan ha tilstøtt henne.

- Vi vet jo ikke hvor denne kvinnen er. Vi vet at hun har vært i bilen da den kjørte fra Bø, men hun var ikke i bilen da den ble funnet i natt.

Teoretisk sett kan hun befinne seg hvor som helst mellom Bø og Växjö. Så lenge vi ikke kan si noe med 100 prosent sikkerhet, så må vi holde mulighetene åpne, sier Mietle.

Det 11 måneder gamle barnet blir nå tatt hånd om.

- Heldigvis var det ikke noe galt med barnet da det ble funnet, så det er nå tatt hånd om på godt og riktig vis, sier Mietle.

Foto: Telemarksavisa (Telemarksavisa)

Fikk nødmelding
Det var ved 10-tiden søndag formiddag politiet i Telemark mottok en uklar nødmelding fra en adresse i Bø. Vitner har forklart at en bil kjørte bort fra stedet med en 45 år gammel mann, en 26 år gammel kvinne og et barn på cirka ett år.

Ifølge politiet dreier det seg om et tidligere par og deres felles barn. Mannen er svensk statsborger, bosatt i Bø i Telemark. Den 26 år gamle kvinnen og barnet på 11 måneder er russiske statsborgere, og bosatt i Drammen.

- Vitner mente det kunne virke som om kvinnen forsøkte å komme i kontakt med forbipasserende, sier Anders Jølstad i Telemark politidistrikt. Det var kvinnen selv som kontaktet politiet.

- Nødmeldingen kom fra en kvinne som ba om hjelp før samtalen ble brutt, informerer Jølstad.

Foto: Faksimile

Bekymret for kvinnen

Politiadvokat Jon Borgen ønsker ikke å gå i detalj om hva nødmeldingen gikk ut på, men er bekymret for at kvinnen og barnet kan være tatt med mot sin vilje.

- Vi kan ikke utelukke at det kan skje noe kriminelt, sier Borgen.

Politiet forsøkte på ulike måter å komme i kontakt med de involverte, og gjorde søk i flere områder og på en rekke ulike adresser flere steder i Telemark og Buskerud.

Les flere saker i Telemarksavisa

Telemark politidistrikt opplyste først at mannen ble pågrepet i Wäxsjö, men det riktige skal være Wäxjø, som ligger i Kronobergs län i Småland.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.