RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Trått på børsen

Sist oppdatert:
Oslo Børs avsluttet sin dårligste uke på lenge.
Oslo Børs fikk en lei avslutning på en svak uke. Fredag falt hovedindeksen 1,06 prosent til 472,45 poeng.

Dermed fikk Oslo Børs sin svakeste uke på lang tid. Rekordkjøret er foreløpig avsluttet og uken sett under ett falt børsen 3,2 prosent.

IT-selskapet Inmeta endte på toppen av vinnerlisten med en oppgang på 13,16 prosent til 6,62 kroner. Stor interesse fra kundene til nettmeglerhuset Nordnet og DnB NOR Markets samt ABG Sundal Collier sende kursen opp.

Stavanger Aftenblad steg 5,71 prosent til 185 kroner, og det var kun to handler som ble gjennomført der Kaupthing var kjøper.

Teknologiselskapet PSI leverte en knallsterk resultat for første kvartal. Før skatt leverte de et resultat på 22 millioner kroner mot et underskudd på 0,5 millioner kroner i samme periode året før. Resultatforbedringen var betydelig. Samtidig kjøpte to sentrale styremedlemmer og aksjonærer seg opp.

CanArgo ble den store skuffelsen. Selskapet leverte elendig resultat for første kvartal. Underskuddet vokser og CanArgo selv sår tvil om de har nok penger til drift.

- Vår evne til å finansiere hele vår nåværende olje- og gassprosjekter og andre risikoprosjekter i henhold til gjeldende planer er avhengig av å skaffe seg ytterligere finansiering, skriver CanArgo i en redegjørelse sendt til de amerikanske kredittmyndighetene (SEC).

Dette likte markedet svært dårlig og sendte aksjen ned 17,90 prosent til 4,22 kroner.

Norges to store oljestoltheter Statoil og Norsk Hydro klarte ikke følge opp oppgangen i oljeprisen. Negative analyser sendte aksjene ned 162 prosent til 167 kroner og 1,79 prosent til 205,25 kroner.

DnB NOR Markets er skuffet over Statoils nedjustering av produksjonsmålet for 2007. Dermed har meglerhuset kuttet anbefalingen og kursmålene i både Statoil og Hydro.

Meglerhuset kutter Statoil til selg fra hold, mens kursmålet jekkes ned til 155 kroner per aksje fra 170 kroner per aksje. DnB NOR Markets beholder hold-anbefalingen i Norsk Hydro, men tar ned kursmålet til 200 kroner fra 215 kroner per aksje.

To andre meglerhus har også nedjustert sine kursmålt og anbefalinger i Statoil. UBS kutter anbefalingen til nøytral fra kjøp. Kursmålet er satt til 182 kroner fra opprinnelige 185 kroner. ABN Amro har også jekket ned sin anbefaling til hold fra kjøp, samtidig som kursmålet kuttes til 180 kroner fra 200 kroner per aksje.

Altinex falt 2,14 prosent til 1,37 kroner. Tidligere i uken gikk det rykter om at noen vil kjøpe en større post i selskapet, men det har ikke resultert i noen bud. Det skal ifølge markedsaktører NA24 har vært i kontakt være Pareto som på vegne av en kunde som byr 1,41 kroner. Altinex hadde en produksjon på 10.400 fat oljeekvivalenter om dagen i april.

Oljeprisen kostet da børsen stengte 66,35 dollar fatet ved råvarebørsen i London. En dollar kostet samtidig 6,05 kroner.

Telenor var en annen tungvekter som falt. Aksjen endte ned 2,55 prosent til 114,75 kroner. Aker Kværner falt 2,80 prosent til 139 kroner.

Marine Harvest falt 2,12 prosent til 6 kroner. Ifølge TDN Finans skal selskapet har ringt rundt til analytikere for å få den til å justere ned estimatene i forkant av selskapets resultatfremleggelse i kommende uke.

DnB NOR var blant de få tungvekterne som fikk et løft. Aksjen steg 0,38 prosent til 79,30 kroner. Meglerhuset Orion Securities kaller DnB NOR den billigste storbanken i Norden.

- Rabatten i forhold til de svenske bankene har nå blitt for stor, og dette gjør at vi anbefaler kjøp av DnB NOR, skriver Orion til sine kunder.

Børshopp i New York

Det amerikanske aksjemarkedet legger skuffelsene bak seg og tar igjen noe av det tapte fra dagen i forveien.

Industriindeksen Dow Jones tar fatt på nå rekordferd og stiger 0,42 prosent til 13.270,63 poeng. Onsdag avsluttet den kjente aksjeindeksen på det høyeste nivået noensinne. Aksjene på den brede S&P 500 klatrer 0,47 prosent til 1.498,49 poeng. Aksjene på den teknologitunge Nasdaq-indeksen blir løftet 0,45 prosent til 2.545,25 poeng.

Aksjemarkedet vil også fokusere på en tale tidligere sentralbanksjef i USA Alan Greenspan holdt ved en konferanse i Singapore. Greenspan anslår at det er en tredjedels sjanse for at den amerikanske økonomien kan tre inn i en resesjon. Dette er drevet av de forbedrede prospektene rundt om i verden.

- Min gikt sier at det er en tredjedels sjanse for en resesjon, da er det to tredjedelers sannsynlighet for at det ikke vil bli noen resesjon, sa Greenspan under et lukket investorforum arrangert av Merrill Lynch, melder Reuters.

Strategene Morgan Stanley har kommet med sitt syne på hvorfor resultatsesongen er så sterk når den amerikanske økonomien viser svakhetstegn.

- Vi konkluderer med at bedre enn ventet bruttomarginer, skyldes mest på grunn av den økende globale tilgangen av arbeidskraft og materialer, har vært de viktigste driverne i de sterke resultatene, skal meglerhuset sendt ut til sine kunder.

Det melder Marketwatch.

Den amerikanske detaljhandelen falt med 0,2 prosent i omsetning i april. Hvis en utelater bilsalget var omsetningen uendret. Økonomene ventet på forhånd at omsetningen i april ville øke med 0,4 prosent.

De amerikanske produsentprisene steg i april med 0,7 prosent. Hvis en ser bort i fra de volatile mat og energiprisene økte ikke produsentprisindeksen i det hele tatt.

Ifølge Bloomberg News ventet økonomene at produsentprisene skulle øke med 0,7 prosent i april, mens kjerneprodusentprisene var ventet å vokse med 0,2 prosent i årets fjerde måned.

Nasdaq kan komme under press etter at bioteknologiselskapet Amgen har blitt nedgradert av meglerhusene J.P Morgan og Citigroup. Nedgraderingen kommer etter at det amerikanske mat- og legemiddeltilsynet (FDA), har fattet med en lite gunstig vedtak for selskapet. Citigroup mener avgjørelsen gjør at 22 prosent av Amgens omsetning blir utsatt for risiko.

Usikkert på Wall Street

Wall Street lå lenge an til å ta igjen noe av det tapte fra torsdagens elendig utvikling. Fredag ettermiddag peker de amerikanske aksjefuturene i hver sin retning i forkant av at handelen i New York starter.

Stillestående kjerneprodusentpriser motvirker sviktende salg i detaljhandelen.

Dow Jones Indicative faller 0,08 prosent og får følge av Nasdaq-futuren som er ned 0,09 prosent. S&P 500-futuren peker opp 0,17 prosent.

Den amerikanske detaljhandelen falt med 0,2 prosent i omsetning i april. Hvis en utelater bilsalget var omsetningen uendret. Økonomene ventet på forhånd at omsetningen i april ville øke med 0,4 prosent.

De amerikanske produsentprisene steg i april med 0,7 prosent. Hvis en ser bort i fra de volatile mat og energiprisene økte ikke produsentprisindeksen i det hele tatt.

Ifølge Bloomberg News ventet økonomene at produsentprisene skulle øke med 0,7 prosent i april, mens kjerneprodusentprisene var ventet å vokse med 0,2 prosent i årets fjerde måned.

Negativ børsstart i Oslo

Svak børsutvikling i USA og Asia smitter over på Oslo Børs. Hovedindeksen faller 1,65 prosent til 469,53 poeng.

Oljeprisen holder seg stabilt fredag morgen. Bråket i Nigeria fortsetter og det legger press på den geopolitiske risikoen for oljeprisen. Ved råvarebørsen i London omsettes kontraktene på et fat nordsjøolje med levering i juni for 66,06 dollar.

Dollaren har også styrket seg. Oppløftende i ledighetstall fra USA blir tolket positivt av valutamarkedet som venter på viktige detaljhandel fra de amerikanske myndighetene. En dollar koster 6,06 kroner.

Statoil faller 1,18 prosent til 167,75 kroner og får følge av Norsk Hydro som er ned 1,67 prosent til 205,50 kroner. Altinex er ned 1,43 prosent til 1,38 kroner, mens DNO er ned 1,80 prosent til 10,94 kroner.

Flere av de mindre oljeselskapene har lagt frem sitt resultat for første kvartal.

Elendige tall fra CanArgo sender aksjekursen ned 11,09 prosent til 4,57 kroner. Underskuddet vokser i selskapet som stadig møter på nye problemer ved sine brønner i Georgia. Før skatt vokste underskuddet til 6,3 millioner dollar fra 5,5 millioner dollar i tap i samme periode året før.

Jan Haudemann Andersens Wega Mining faller 8,96 prosent til 6,10 kroner på Oslo Axess dog på lav omsetning. Kun 6.000 aksjer er omsatt i aksjen.

Ekornes går uten rett til utbytte på 7,50 kroner. Aksjen faller 6,69 prosent til 132,50 kroner, det tilsvarere 9,50 kroner.

Storinvestor Haudemann Andersens investeringsselskaps Trojan har solgt seg helt ut av billettsystemselskapet Fara. Det er Handelsbanken som har meglet posten over 3,89 millioner aksjer til 2,20 kroner per aksje.

Flere aksjer går uten rett til utbytte. Schibsted og Yara er blant selskapene. Disse betaler et utbytte på henholdsvis 5 og 2,50 kroner. Yara-aksjene faller 2,07 prosent til 165,25 kroner en nedgang på 3,50 kroner.

Schibsted-aksjene går uten rett til 5 kroner per aksje, men faller 2,62 prosent til 297 kroner. Målt i kroner tilsvarer dette 8 kroner. Schibsted leverte sitt resultat for første kvartal som lå på linje med hva analytikerne hadde ventet seg.

Flere av de andre tungvekterne sliter også med pessimistiske investorer. Telenor faller 1,70 prosent til 115,75 kroner, mens Orkla faller 2,57 prosent til 94,80 kroner. Solenergiselskapet er ned 2,54 prosent til 172,50 kroner.

I USA fikk børsene en markant tilbakegang. Drevet av svak detaljhandel og voksende handelsunderskudd samt prisoppgang på importvarene falt de viktigste nøkkelindeksene mellom 1,1 og 1,65 prosent. Dette smittet også over på aksjemarkedene i Asia.

Asia fulgte USA ned

Asiatiske aksjer har hatt den største nedgangen på tre uker, påvirket av fall i metallpriser og nedgang i den amerikanske detaljhandelen.

Verdens største kameraprodusent, Canon, og Samsung, Sør-Koreas største eksportør ledet an nedgangen på bekymring om lavere salg i USA.

Alle de ti industriindeksene i Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific gikk tilbake samtidig som de viktigste indeksene i Kina falt fra rekordnivåer.

- Den amerikanske økonomien er fortsatt nøkkelen til de asiatiske eksportørenes lønnsomhet, sier en aktør til Bloomberg.

Den japanske Nikkei-indeksen har så langt gått ned 1,3 prosent, og de fleste indeksene i regionen gikk tilbake, bortsatt fra i Sør-Korea, Filipinene og Thailand.

Den brede Asia-indeksen MSCI datt med 0,6 prosent til 148,63 poeng, som er den største nedgangen siden 25. april.

- Svake amerikanske nøkkeltall trigget dagens nedgang, sier en kilde til nyhetsbyrået Bloomberg.

Hon Hai Precision Industry Co., Taiwan's største elektroniske eksportør falt tilbake 1,5 prosent, mens AU Optronics Corp., verdens tredje største produsent av LCD-skjermer falt tilbake 3,4 prosent.

På Londons metallvarebørs falt prisene 1,7 prosent i går. Kopperprisene falt to prosent etter tegn til nedgang i etterspørselen i Kina.

Detaljhandelen i USA viser svak omsetning i april ettersom de stigende bensinprisene og usikkerheten rundt boligprisene fikk forbrukerne til å stramme inn.

Etter å ha styrket seg de siste seks månedene falt handelsbalansen i mars. Den amerikanske handelsbalansen viser et underskudd på 63,89 milliarder dollar. Økonomene ventet ifølge Bloomberg News at handelsbalansen ville vise et underskudd på 60,1 milliarder dollar.

Handelsunderskuddet kan ifølge Marketwatch ende opp med å kutte veksten i første kvartal til under en prosent.

I går falt de toneangivende amerikanske indeksene med over én prosent.

- Dette må settes i kontekst med hvor høyt Dow har gått, sier en sjefamrkedsstrateg til Marketwatch.

Bredt og skarpt fall

Aksjemarkedet i USA klarte ikke følge opp den fantastiske utviklingen den siste tiden og falt skarpt tilbake. Dermed fulgte Wall Street Europa med ned.

Alle de toneangivende indeksen falt med over en prosent.

- Dette må settes i kontekst med hvor høyt Dow har gått, sier en sjefamrkedsstrateg til Marketwatch.

I går steg Dow Jones atter en gang til ny rekord. Det var den 25. oppgangen på de 29 siste.

Noen investorer stiller seg spørsmålet om det svake salget reflekterer en svekket økonomi og lav forbrukertillit med tanke på et dalende boligmarked og høye energipriser.

Etter å ha styrket seg de siste seks månedene falt handelsbalansen i mars. Handelsunderskuddet kan ende opp med å kutte veksten i første kvartal til under en prosent.

Rentenivået i EU ble holdt uendret, mens Storbritannia fikk høyere rentekostnader. Onsdag valgt den amerikanske sentralbanken å holde rentenivået uendret. I forkant var de ventet at rentenivået i USA skulle holdes i ro, men at det samtidig skulle komme signaler hvor rentenivået skal i fremtiden.

Detaljhandelen viser svak omsetning i april ettersom de stigende bensinprisene og usikkerheten rundt boligprisene fikk forbrukerne til å stramme inn.

Importprisene økte med 1,3 prosent i april. Dette er godt over forventningene, men noe lavere i mars da importprisene økte med 1,5 prosent. Økonomene ventet ifølge Bloomberg News at importprisene ville stige med 0,9 prosent i april.

Antallet førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd falt i forrige uke med 9.000 til 297.000. Økonomene ventet ifølge Bloomberg News at antallet førstegangssøkende til ledighetstrygd ville være 315.000 i forrige uke.

I mars viser handelsbalansen et underskudd på 63,89 milliarder dollar. Økonomene ventet ifølge Bloomberg News at handelsbalansen ville vise et underskudd på 60,1 milliarder dollar.

Handelsunderskuddet kan ifølge Marketwatch ende opp med å kutte veksten i første kvartal til under en prosent.

Oljeprisen har fått seg et løft etter gårsdagens fall. Da de ukentlige oljelagertallene ble sluppet onsdag falt råoljekontraktene på NYMEX. Frontkontraktene på referanseoljen WTI endte på 61,83 dollar som er en oppgang på 28 cents eller 0,5 prosent.

Dagens nøkkeltall:
Dow-1,11% til 13.215.13

Nasdaq-1,65% til 2.533,74

S&P 500-1,40% til 1.491,47

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere