*Nettavisen* Nyheter.

Traust Krogvold-portrett

Foto: Morten Krogvold/NRK

Bildene til Morten Krogvold er mer spennende enn programlederen Krogvold.

07.02.06 15:48

(SIDE2:) Ansikt til ansikt. Premiere. NRK mandager kl 22.30

NRK er tilbake med en ny sesong «Ansikt til ansikt» der den kjente fotografen Morten Krogvold møter norske personligheter til samtale og fotografering. Premierekvelden var det Odd Børretzen som skulle portretteres. Og Krogvolds ærlige stil lyktes å få frem en Børretzen som virker nesten mer ærlig og nær enn i sine egne tekster. Vi får vite (til dels mye) om hans forhold til reise og livet som en reise, samt de sosiale teknikkene som den folkekjære artisten skjuler seg bak.

Et innblikk i Børretzens tankeunivers er interessant. Men problemet er når det kun er dette som bærer programmet. Med gjentakende veksling mellom samtalen ved bordet og forskjellige fotoseanser, blir programmet noe monotont i formen. Dette mye fordi fotobiten er preget av lite tempo og lite variasjon. Gjentatte ganger med Børretzen som setter eller stiller seg et sted, og Krogvold som kikker ned/inn i kamera - og bare det - blir en tanke kjedsommelig når man kommer til tredje og fjerde gang.

Morten Krogvold er en av landets mest anerkjente fotografer. Han er kjent for å få både kongelige og andre til å la nye sider av seg selv komme til uttrykk i bildene. Noe av tanken bak portrettserien er å gi et innblikk i hvordan fotografen jobber. Gjennom samtalen leter han etter objektets engasjement, så trykker han på avløserknappen og øyeblikket fryses. Selv om denne metoden for så vidt er interessant å følge, så blir det som tv-program noe tamt og mindre engasjerende.

Det er andre gangen NRK sender en serie med Krogvolds portretter, og av det jeg har sett virker programmet noe mer stivnet i formen siden sist. Men også denne gangen har fotografen fått en imponerende liste med gjester. Neste gang møter han Åse Kleveland. Og i de videre programmene Thorvald Stoltenberg, Ingrid Lorentzen, Jan Jönson, Kari Bremnes, Brazz Bros og Wenche Foss.

Les flere anmeldelser i Side2s tv-guide

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.