RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Trøbbel med pastanavnene?

Vet du ikke hva mostacciuoli er, får du vite det her - pluss en masse bra pastaoppskrifter i varmen.

(SIDE2:) En av historiene om pastaens opprinnelse forteller at den stammer fra nudlene i det kinesiske kjøkken, og at Marco Polo lærte kunsten der på en av sine reiser. Så skal han ha brakt med seg oppdagelsen tilbake til Venezia i 1295.

Men trolig er pastaen eldre enn det.

Velg og vrak

De som har telt dem sier at det finnes over 700 forskjellige varianter av italiensk pasta. Her er noen av de vanligste:

Canneloni – store pastarør, beregnet på at de skal fylles.

Chifferi – små buede pastarør, glatte eller riflede. Begge variantene kalles ofte albuemakaroni.

Conchiglie – formet som sneglehus eller skjell.

Farfalle – formet som sommerfugler eller sløyfer. Farfalletti er en mindre utgave.

Lasagne – rektangulære plater som enten er gulhvite (med egg) eller grønne (med spinat). Det finnes også en brunaktig type som er laget av sammalt hvete.

Makaroni – korte rør i forskjellige tykkelser.

Penne eller mostacciuoli – skrått avskårne pastarør. Finnes også i riflet utgave, mostacciuoli rigati.

Ravioli – firkantede, fylte puter.

Rigatoni – tykke, riflede pastarør.

Route – hjul av pasta.

Spagetti – tynne, kompakte pastastenger (trådspagetti). Finnes i mange tykkelser.

Stellete – små, stjerneformede suppenudler.

Tagliatelle – båndspagetti enten som rette strimler, eller rullet løst sammen som fuglereir. Finnes i forskjellige bredder med navn som fettucine, nastrine etc.

Tortellini – fylte halvmåner, klemt sammen til små, tykke ringer.

Tortiglioni og fusilli – pasta formet som korketrekkere eller spiraler.

Vermicelli – meget tynne pastastenger, enten sammenrullet til nøster, eller oppdelt som små suppenudler. En hvit, nesten gjennomsiktig variant kalles glassnudler.

Til supper finnes det mange små pastatyper, og de kan være bokstaver eller figurer, conchigliette (små skjell), anellini (små ringer), semnini (korn) og liknende.

Her finner du en masse pastaoppskrifter til sommervarmen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere