RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Trøblete, sytete og tøff

Sist oppdatert:
- Fuck it, alle er imot meg, så da går jeg solo. Jeg trenger ingen. Det er Aksel Hennies kortversjon av Hamlet.

BILDESPESIAL LENGER NED
- Å være eller ikke være, det er spørsmålet, sier Aksel Hennie fra Centralteaterets scene. Scenen er sparsommelig dekorert, på en stol sitter Ofelia (Line Heie Hallem) med ryggen til.

LES INSPISIENTENS BLOGG FRA PRØVENE (ekstern)

- Selvinnsikt gjør oss alle feige, sier Hamlet eller Aksel Hennie. Igjen og igjen og igjen. Mens kameraene bryter stillheten med sine klikk.

- Styrt av normer
- I gjennomgangen av teksten fokuserte vi veldig på hva og hvilke temaer vi ville konsentrere oss om. Og det handler jo om en ung mann som blir pålagt en hevn, samtidig som han og hans elskede Ofelia blir holdt fast av normer og krefter som styrer deres valg som voksne mennesker, mener instruktør Carl Jørgen Kiønig.

- Jeg elsket deg en gang, sier Hamlet til Ofelia.

- Du fikk meg til å tro det, svarer hun.

Moderne språk
Språkdrakten er også på mange måter strippet av. Borte er det formelle. Hennies Oslo-dialekt brukes som et virkemiddel i å formidle Hamlets følelser.

Men Hennie selv er ikke sikker på om han er kommet helt til bunns i den komplekse rollen Hamlet er.

- Hvem sier at jeg har funnet ham? Jeg tenker hele tiden; her er'n, men så mister jeg ham. I neste øyeblikk synes jeg jeg har fanget ham igjen, så jeg tror han ligger et sted midt mellom der, smiler Hennie til TV 2 Nettavisen.

- Sorgtung og ordrik
Hamlet er hans største teaterrolle noensinne. En rolle han har tygd på siden mai. Hvordan spiille en mann, avlet og født til å bli prins, men fratatt sin rolle av sin onkel som drepte hans far.

- Hamlet er nedtynget av sorg, men samtidig ordrik. Og det er jo de færreste av oss i en slik situasjon. Han er trøblete, sytete, kristen, humanist og rettskaffen fyr, oppsummerer Hennie.

I Shakespeares stykke blir Hamlet besatt av sin søken etter sannheten. I sitt forsøk på å finne den, støter han de som betyr noe for ham fra seg.

- Hevntanker tror jeg er nedfelt i den menneskelige psyke. Avhengigheten til andre er et interessant tema. Hamlets store feil er jo at han tror han kan leve sitt liv helt alene, sier Aksel Hennie.

Hamlet har premiere på Oslo Nye Centralteateret 15. september.

LES OGSÅ: Å være eller ikke for Aksel

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere