*Nettavisen* Nyheter.

Tre års fengsel for millionbedrageri

Nicolai Bjønness Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)

Laila Fjell hadde syv fiktive barn, og svindlet NAV for millioner.

01.06.10 18:31

Tirsdag falt dommen i svindelsaken mot romkvinnen Laila Fjell.

- Meldte inn syv falske barn
Fjell var tiltalt for å ha meldt inn syv fiktive barn til NAV med krav om barnestønad, og dermed forledet NAV til å utbetale nær 4,5 millioner kroner i erstatning.

Nå er Fjell dømt til tre års fengsel for svindelen.

BAKGRUNN: Her er den falske familien

I dommen skriver retten at det er lagt vekt på at svindelen er utført strategisk over lengre tid og i et stort omfang.

Fjell skal ha møtt opp på helsestasjoner med venninners barn og hevdet at barna var født i utlandet, og dermed fått disse registrert som sine egne barn.

Var egentlig ettbarnsmor
I virkeligheten levde Fjell som ettbarnsmor med en annen identitet i den lille byen Westmalle i Belgia. Selv hevder Fjell at hun vokste opp med besteforeldre i Nederland, og at hun aldri har bodd i Norge. Doble identiterer var det mor som ga henne fra fødselen, og er ganske vanlig i romkulturen.

Retten har også lagt vekt på at Fjell har forklart seg uriktig for politiet.

Fjell har i retten forklart at hun følte seg presset til å forklare seg uriktig for norske myndigheter i 2005 og 2007, da NAV og politiet hadde begynt å rulle opp svindelsaken.

- Ble truet
– Jeg ble truet til å gjøre det. De ringte og truet min arbeidsgiver, og jeg var redd for jobben min, har kvinnen sagt i retten tidligere.

I dommen skriver Oslo tingrett at det i formildende retning er lagt vekt på at Laila Fjell hadde blitt presset, men de velger likevel å følge aktors påstand om tre års fengsel for kvinnen.

Forsvarer Nicolai Bjønness mente også at retten burde avvise saken da kvinnen var tiltalt som Laila Fjell, og ikke med sin andre identitet, som hun bruker i Belgia.

Retten mente imidlertid at det ikke bød på juridiske utfordringer, ettersom kvinnen brukte begge identiteter og det er vanlig i romkulturen å ha flere navn/identiteter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.