RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Justisminister Anders Anundsen har fått mye kritikk i asylbarnsaken, men må nå ta imot tre av familiene som er sendt ut av landet.
Justisminister Anders Anundsen har fått mye kritikk i asylbarnsaken, men må nå ta imot tre av familiene som er sendt ut av landet. Foto: Trond Reidar Teigen (NTB scanpix)

Tre asylbarnfamilier får komme tilbake til Norge

Sist oppdatert:
UNE har gitt tre utsendte barnefamilier tillatelse til å bo i Norge, mens tre familier har fått avslag.

Familiene er de første av dem som ble tvangsreturnert sist høst og vinter, som har fått saken sin vurdert på nytt.

De neste to ukene er det planlagt nemndmøter for å behandle sakene til ytterligere ti uttransporterte barnefamilier, opplyser Utlendingsnemnda ( UNE ).

Det er asylbarn som hadde bodd minst fire år i Norge, og som ble tvangsreturnert sammen med sine familier mellom 1. juli i fjor og 18. mars i år, som har fått muligheten til å kreve at sakene blir behandlet på nytt.

Vanskelige forhandlinger

Det var først etter lange og vanskelige forhandlinger mellom regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet på den ene siden og samarbeidspartiene Venstre og KrF på den andre at denne gruppen tvangsreturnerte fikk mulighet til å fremme omgjøringsbegjæringer.

Først etter mye støy og trusler om å bryte samarbeidsavtalen ble det enighet. Den kom i form av en tilleggsavtale til det partiene fra før av var blitt enige om på asylfeltet.

Gjelder 30 familier

Den nye forskriften, som trådte i kraft i juni, gjelder totalt 30 barnefamilier som har blitt utsendt og befinner seg i utlandet.

Utlendingsmyndighetene har vært i kontakt med alle 30 familier, og UNE har til nå mottatt 26 omgjøringsbegjæringer. Disse familiene utgjør totalt rundt 110 personer, der om lag 55 er barn.

UNE tar sikte på at alle familiene som har bedt om omgjøring, får svar i løpet av september. Saker til familier som kommer fra land hvor utreiseplikten for tiden er suspendert, skal prioriteres særskilt, opplyser UNE. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere