Tre av fem østerrikere vil ha sterk mann som leder

Wien (NTB-Reuters): Tre av fem østerrikere ser gjerne at en «sterk mann» leder landet, og to av fem mener alt ikke var så galt under Adolf Hitler, ifølge en ny meningsmåling.

Målingen, som er gjort når det er 75 år siden Anschluss, den nazityske innlemmelsen av Østerrike, viser at 61 prosent av de spurte liker ideen om en sterk mann som leder. De fleste som synes ideen er god, er eldre.

Dette er en kraftig økning i forhold til tidligere målinger. I 2008 var det bare én av fem som kunne forestille seg et Østerrike ledet av en «sterk mann som ikke behøver å bekymre seg for nasjonalforsamling eller valg».

Mange østerrikere støttet innlemmelsen i Tyskland i 1938, men senere har de gjerne hevdet at Østerrike var Hitlers første offer, trass i alle bildene som viser jublende masser som hilste Hitler.

I den nye meningsmålingen sier 53 prosent at de mener Anschluss var frivillig, mens 46 prosent mener Østerrike var et offer.

Bare 15 prosent av de spurte mener at Østerrike burde ha kjempet mot annekteringen. 42 prosent mener en krig med Tyskland ville gjort alt verre, mens 43 prosent sier det ikke ville gjort noen forskjell. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.