RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tre av fire båtfolk vil si fra om drikking til sjøs

Havnepolitiet i Oslo har fått flere tips fra folk som ser berusede personer forlate Aker Brygge etter en fuktig sommerkveld, på vei mot bryggekanten med båtnøkkelen i hånden. Promillegrensa til sjøs er 0,8, men mange vet ikke når grensa er nådd.
Havnepolitiet i Oslo har fått flere tips fra folk som ser berusede personer forlate Aker Brygge etter en fuktig sommerkveld, på vei mot bryggekanten med båtnøkkelen i hånden. Promillegrensa til sjøs er 0,8, men mange vet ikke når grensa er nådd. Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Langt de fleste som ferdes til sjøs, sier de ville ha grepet inn eller varslet politiet dersom de så en beruset båtfører.

I en fersk undersøkelse fra alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL sier 75 prosent av dem som har eller disponerer fritidsbåt at de ville bedt en beruset båtfører om å la båten ligge, mens 30 prosent hadde tatt nøkkelen fra vedkommende og 14 prosent hadde ringt politiet.

Rundt 17 prosent svarer at de ikke ville visst hva de skulle gjøre eller av andre årsaker ikke ville gjort noe. Tall fra tidligere undersøkelser i befolkningen generelt har vist lavere vilje til å reagere. Kampanjeleder i alkovettorganisasjonen, Trude Gaare, mener forskjellen kan skyldes at de som ikke er båtvante tror båtføring er enklere enn det er.

– Båtfolk skjønner farene ved promillekjøring på sjøen, og vet hvor små marginene kan være. De vet at det kan oppstå situasjoner som krever at båtføreren er årvåken og gjør gode vurderinger, sier hun til NTB.

Får få tips

Etter en kald og grå forsommer slo knallværet til i store deler av landet sist onsdag. Da fikk Havnepolitiet i Oslo politidistrikt fort mye å gjøre. På to døgn midt i uka kontrollerte deres eneste politibåt 80 fritidsbåter for fart og uvettig kjøring. Det ble 21 advarsler angående flyteutstyr og 12 advarsler for høy fart samt ytterligere sju advarsler for mangel på båtførerbevis og uaktsom ferdsel.

– Vi skrev ut elleve forelegg og deltok i fire redningsaksjoner og søk, for å nevne noe. Dette er høye tall, sier politiførstebetjent Inge Solberg ved Havnepolitiet.

Omfattende testing for promille blir det ikke nok tid til, noe Solberg beklager:

– Vi er svært takknemlige når folk ringer inn til politiet og melder ifra at de ser en beruset person skjene mot båten på brygga. Vi kan ikke være overalt og få med oss sånt, så da er tips til god hjelp.

I Oslo kommer tips fra publikum inn til operasjonssentralen, som varsler Havnepolitiet:

– Oppfatningen her er at vi får for få tips om berusede båtførere, og vi ønsker oss flere. Vi har båtpatruljer ute hver dag og ønsker å ta tak i problemet, vi ønsker ikke å ha fulle båtførere på fjorden, sier kommunikasjonsrådgiver Roar Hanssen.

Regionalt

Vestlandet er regionen der flest båtfolk sier de ville reagert på båtfyll: Her svarer 83 prosent at de ville sagt til båtføreren at vedkommende bør la båten ligge fortøyd, mens bare rundt 70 prosent i Midt-Norge og Oslo ville gjort det samme.

Det betyr for øvrig ikke at Oslo-folkene ikke bryr seg, de velger bare å si fra på annen måte. Hele 22 prosent i Oslo ville ha ringt politiet, et tall langt høyere enn tilsvarende for resten av landet.

Det ser ut til at Oslos innbyggere i større grad vil unngå nærkontakt med berusede båtførere. Her er det nemlig kun 17 som svarer at de rett og slett ville tatt nøkkelen til båten fra den berusede føreren. I resten av landet svarer rundt 30 prosent det samme, med unntak av Nord-Norge, der hele 42 prosent svarer at de ville gått såpass drastisk til verks at de hadde fysisk hindret båtføreren i å kjøre.

– Dette henger nok sammen med muligheten for å kontakte et havnepoliti og si fra. Det er ikke overraskende at folk har lavere terskel for å ta saken i egne hender hvis det ikke er politi tilgjengelig, sier Solberg i Oslo Havnepoliti.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere