*Nettavisen* Nyheter.

Tre av fire helikopter satt på bakken

Foto: (Nordlys)

Tre av de fire helikoptrene som søker etter det savnede flyet er satt på bakken grunnet dårlig vær.

16.03.12 09:13

Svensk redningstjeneste leder leteaksjonen etter det savnede Hercules-flyet, og melder i 08.30-tiden fredag at tre av innsatsens fire helikoptre nå står på bakken for å avvente bedre vær.

Et norskt Sea-King helikopter har gjort forsøk på å nå det aktuelle leteområdet på 5x2km. 37 personer deltar i søket på bakken, skriver Nordlys.

Ikke flyvrak
Det var ikke flyvrak ved varmestripen som ble registrert fredag morgen.

Varmesporet som et norsk Orion-fly observerte klokka 05.10 i morges, er trolig ikke det savnede norske Hercules-flyet likevel.

- Ingen helikoptre har kommet ned i området sør for Kebnekaise på grunn av værforholdene, men bakkemannskaper har vært der ut uten å finne noe, opplyser redningsleder Tore Hongseth ved Hovedredningssentralen i Bodø til Dagbladet.

Militære letemannskaper på bakken ble umiddelbart varslet da var,estripen ble registrert, og er på vei mot posisjonen.

Et norsk Sea-King helikopter og to svenske helikoptre ble satt inn i søket.

Det har blitt rapportert om dårlig sikt, ulent terrent og rasfare fra nattens patruljer på bakken. Det er atskillig bedre vær i leteområdet nå enn det var i går kveld og natt, opplyser Forsvaret.

Telemark bataljon (TMBN) og HV-16 har personell på beredskap som kan settes inn i søket dersom svenske myndigheter ber om assistanse.

Den svenske redningsledelsen skal ha sendt tre helikoptre, som er på vei til området.

Varmestripe
- Overvåkningsflyet fra Andøya registrerte en avlang varmestripe som skiller seg ut fra terrenget for øvrig - et såkalt hot point. Det er ikke særlig mye annet som skiller seg ut i dette terrenget - heller ikke dyr.

- Derfor er det rimelig å anta at varmestripen kan komme fra det savnede Hercules-flyet, opplyser redningsleder Tore Hongseth ved Hovedredningssentralen for Nord-Norge i Bodø til Dagbladet.

Helikoptrene kretser
I Nikkaloukta, der veien stopper ved foten til det svenske fjellmassivet, kretser helikoptrene. Den svenske militære innsatsstyrken avkrefter imidlertid overfor Nordlys at de har blitt varslet om funnet.

Store styrker har i natt søkt etter Hercules-flyet med fem savnede nordmenn ombord, og den svenske innsatsstyrken står i beredskap til å rykke ut straks det blir meldt om at flyet blir funnet.

Søkeområdet er ifølge Den svenske sjø- og flyredningen fem ganger to kilometer, inkludert Kebenekaises nord - og sydtopp.

To radarmålinger viser at det savnede Hercules-flyet skal ha vært svært nær en fjelltopp da signalet forsvant. Det skriver VG.

Christer Haglund, pressetalsmann hos den svenske sjø- og flyredningen, tror flyet har mistet høyde fort.

- Flyet skal ha begynt en nedstigning da vi mistet kontakten, og det som gjør meg urolig er at de kan ha kommet nærme toppen på Kebnekaise. Flyet har ikke hatt store marginer, sier Haglund til VG.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.