RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Bendiksby, Terje (Scanpix)

Tre bygg totalskadet i brann på asylmottak

Sist oppdatert:
Mange av beboerne på ventemottaket i Lier, visste om brannen på forhånd.

Siste: Politiet har pågrepet 23 beboere mistenkt for brannen og uroen ved mottaket.

De tre overnattingsbrakkene som huset avviste asylsøkere på det statlige ventemottaket i Lier utenfor Drammen, ble totalskadd i en påsatt brann natt til onsdag. Brannen startet like etter midnatt.

To av brakkene brant ned til grunnen, mens skallet fortsatt står på den tredje brakka. Det betyr at Norge ikke lenger har noen fungerende ventemottak etter at det andre mottaket på Nannestad ble ødelagt av beboerne natt til tirsdag.

Mange av dem som bodde på mottaket, visste om brannen på forhånd, og et flertall hadde pakket bager og vesker på forhånd for å sikre eiendelene sine, forteller flere beboere til NTB.

Har du tips eller bilder fra brannen? Kontakt Nettavisen på vaktsjef@nettavisen.no, eller ring 2100 6010.

Tre skadde personer
De tre brakkene på mottaket hadde rundt 50 sengeplasser hver. Alle de omkring 140 beboerne er evakuert.

Ifølge politiet er det meldt om tre skadde personer som følge av brannene. To med røykskader og en med smerter i brystet. Alle de tre er undersøkt på stedet.

Les også: - Sparket inn dører og tente på
Les også: Opptøyer på to statlige ventemottak

- Beboerne visste
Noen av beboerne NTB har snakket med, forteller at det var kjent at noe skulle skje på mottaket. Lensmann Arne Lauvålien i Lier bekrefter at politiet ser på det som en mulighet.

- Omstendighetene kan tyde på det. Men her bor det fire personer på små rom, så det er ikke usannsynlig at folk har pakket en del av eiendelene sine ned heller. Det er mange momenter i saken, så vi har foreløpig ikke konkludert med noe, sier han.

Mange hadde pakket
Brannen startet like før midnatt tirsdag, og etter få minutter var alle tre brakkebyggene der de avviste asylsøkerne sover, overtent. Sett bort ifra at to personer var til sjekk for røykskader på legevakten, kom ingen personer til skade.

Mange hadde pakket med seg opptil flere bager og kofferter.

Politiet har var ved 2.30-tiden i gang med å frakte de siste beboerne bort til Lierbyen ungdomsskole, hvor de skal bo i natt under vakthold fra politiet.

- Vi skal etter hvert snakke med hver av beboerne om saken, men vi har ikke kommet så langt på det ennå. Foreløpig tar vi en kort prat med enkelte av dem før de fraktes med bussen, sier lensmannen til NTB.

23 personer pågrepet
Søndre Buskerud politidistrikt opplyser onsdag morgen at de har pågrepet 23 personer som mistenkes for å stå bak uroen og brannene det siste døgnet ved ventemottaket.

- Det foregår etterslukking på mottaket, men bygningene er brent ned, skriver politiet i en pressemelding.

De evakuerte blir midlertidig fraktet til Lierbyen skole.

- Derfra blir de i løpet av natten og morgenen fraktet til UDI sine mottak andre steder på østlandet. Beboerne har fått tilsyn av lege etter brannen, står det videre.

Nytt møte med UDI
Etter et møte med politi, UDI og ledelsen ved mottaket tirsdag formiddag roet situasjonen seg på ventemottaket.

- Det var avtalt et nytt møte onsdag formiddag. Utover ettermiddagen og kvelden fikk politiet meldinger om at det var økende uro igjen. Flere av beboerne uttrykte misnøye med boforholdene på Lier ventemottak, og ba om å bli flyttet til et annet sted i løpet av tirsdagen. Politiet valgte da å øke beredskapen ved mottaket. Rett før midnatt startet tre branner parallelt, står det i pressemeldingen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere