SANTIAGO DE COMPSTELA (NTB-Reuters-AFP): Spanias statsminister har erklært tre dagers landesorg etter togavsporingen der 80 mennesker mistet livet. Den ene lokføreren settes under etterforskning.

- Jeg har sporet av! Hva kan jeg gjøre? Hva kan jeg gjøre?

Se video fra overvåkingskamera som viser avsporingen lenger ned i saken.

Det skal lokomotivføreren ha sagt da han dypt fortvilet ringte togstasjonen i den spanske pilegrimsbyen Santiago de Compostela like etter ulykken. Toget sporet av da det kom inn i en sving i altfor høy hastighet bare 4 kilometer fra stasjonen onsdag kveld.

I telefonsamtalen skal lokomotivføreren ifølge spansk presse ha innrømmet at han kjørte i minst 190 kilometer i timen. Fartsgrensen på stedet er 80 kilometer i timen.

- Jeg håper det ikke er omkomne, for det vil hvile tungt på min samvittighet, sa han ifølge avisa El País.

Naboer strømmet til
Nå settes lokføreren formelt under etterforskning, opplyser høyesterett i den spanske regionen Galicia, hvor Santiago de Compostela er hovedstad.

Samtidig erklærer statsminister Mariano Rajoy tre dagers landesorg. Statsministeren er selv fra Santiago de Compostela, og torsdag besøkte han ulykkesstedet og overlevende på sykehus.

Samtlige vogner sporet av i ulykken, og flere av vognene begynte å brenne. I alt 80 mennesker mistet livet.

SISTE: 80 mennesker er bekreftet døde, melder den spanske avisen El Mundo på nett. Ifølge El Mundo er 168 personer skadd.

40 av de døde etter togkatastrofen er identifisert ved hjelp av fingeravtrykk eller obduksjon. En liste over bekreftede døde vil bli offentliggjort klokka 22, melder El Pais på nett. Avisa meldte torsdag om rundt 130 skadde, hvorav 95 er innlagt på sykehus. For 36 av disse betegnes tilstanden som kritisk.

I timene etter ulykken lå døde mennesker dekket av tepper ved siden av de veltede togvognene mens røyk steg opp fra vraket. Brannmenn klatret over vognene for å hente overlevende ut av knuste vinduer, og beboere i området strømmet til for å hjelpe.

– Det var som et tordenbrak. Det var veldig høyt og mye røyk, forteller en 62 år gammel kvinne til nyhetsbyrået AFP.

Sammen med venner og naboer begynte hun å hjelpe skadde passasjerer. Mens redningsaksjonen pågikk, kunne de høre mobiltelefoner ringe i lommene på de døde.

Toget vrengte seg
Toget, som var på vei fra Madrid til Ferrol, hadde 218 passasjerer og en besetning på fire om bord.

- Det gikk så fort. Det føltes som om toget begynte å vrenge seg i en sving, og så klappet togvognene sammen, sier Ricardo Montesco, en av passasjerene, til radiokanalen Cadena SER.

Han forteller at vognen han satt i, begynte å brenne, og at passasjerene hadde problemer med å komme seg ut. Mange mennesker ble fastklemt.

Et vitne i nærheten av stasjonen sier hun hørte en eksplosjon like før toget sporet av, mens et annet vitne sier at toget kjørte for fort inn i en sving.

- Det ligger lik på sporet, det er scener som fra Dante, sier Alberto Núñez Feijóo, leder for de regionale styresmaktene i Galicia.

Trolig ulykke
Spanske myndigheter sier de foreløpig utelukker at det kan dreie seg om sabotasje eller terror, slik vitneutsagnet om en eksplosjon kunne antyde.

- Vi beveger oss nå vekk fra hypotesen om sabotasje eller et angrep. Det er for tidlig å være 100 prosent sikker, men høy fart er en sannsynlig årsak til ulykken, sier en myndighetskilde til nyhetsbyrået Reuters.

Det skal ikke ha vært tekniske feil på toget, ifølge jernbaneselskapet Renfe.

Fjernsynsbilder viste onsdag kveld noen av vognene stående på skakke langs en mur ved siden av skinnene, mens andre lå sammenkrøllet, istykkerrevet og delvis oppå hverandre, strødd utover sporet.

Flere vogner var brettet sammen som et trekkspill, og én var kastet fem meter oppover en skråning.

HTML EMBED

Stor redningsinnsats
På veiene rundt sporet samlet det seg mange ambulanser og brannbiler, mens politi og redningsarbeidere arbeidet febrilsk med å ta vare på de skadde og få sendt dem til sykehus.

Samtidig strømmet folk til sykehusene i byen for å gi blod, og brannmennene avlyste en pågående streik for å være med på redningsarbeidet.

Ulykken skjedde like før den viktigste festivalen i byen, når tusener av kristne pilegrimer fyller gatene til ære for apostelen Jakob. Mange av passasjerene var pilegrimer på vei til festivalen.

UD opplyser til NTB at det så langt ikke er kommet opplysninger som tyder på at nordmenn var involvert i ulykken. (©NTB)