RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tre dagers pur skotsk lykke

Foto: Atle Færevåg
Hva ville du gjort hvis du bare hadde ferie tre dager i året?

Da ville jeg vurdert tilbud opp mot tilbud, opplevelse opp mot opplevelse. Kort og godt: jeg ville planlagt nøye. Det er derfor de fleste ferier blir en katastrofe i forhold til forventningene.

- Har du sett det, sa broderen?

- Hva da?

- Du kan spille alle tre banene på Carnoustie for £ 120. Men du må spille dem på tre dager.

For dem som allerede er i ferd med å falle av, er Carnoustie i Skottland. På denne siden av Firth og Fife. Her ligger en av verdenshistoriens mest berømte og vanskeligste golfbaner og to andre skulle det vise seg.

- Hvordan kommer vi oss dit?

- Widerøe til Aberdeen klokken 0830 i morgen tidlig. Rett i en leiebil en times tid og inn på en bed og breakfast. Vi finner sikkert en brukbar en.

Planlegging er viktig.

Dash 8 maskinen er i storform. Det er gammeldags service om bord med laksesmørbrød og rødvin . 55 minutter senere er det fast grunn under føttene og klokken er fortsatt 0830. Den som planla dette visste hva han gjorde. Etter litt kjøpslåing på flyplassen klarte vi å prute Hertz ned i £90 pund for en leiebil i tre dager. Hadde vi bestilt på nettet før vi reiste hjemefra hadde vi fått det for 60 og noe. Men vi visste ikke at vi skulle noe sted før vi dro hjemmefra.

Venstrekjøring

Nordmenn er skeptiske til å kjøre på venstresiden. Det er det ingen grunn til. Hovedgrunnen til det er at Vegvesenet i Storbrittania i motsetning til deres likesinnede i Norge tror på å hjelpe bilistene heller enn forvirre dem. Det betyr at alt er utrolig godt skiltet. I tilleg har de fjernet forkjørsregelen i den forstand at dersom du må vike så står det en fet linje på tvers i veien foran deg før du kjører inn i krysset. Er ikke linjen der er det bare å kjøre. Ingen høyre eller venstre dill som vi prøver å drepe turistene med.

B&B

Klokken har så vidt passert elleve når vi ruller inn i Carnoustie og det er love at first sight. Ved hjelp av golfklubben blir vi vist til Sandra og Albert som driver B&B for £ 22 per person. For det får du ikke bare en ren god seng, men søndagsskolelærer Sandra lager en frokost som gjør at du ikke trenger å spise mer den dagen. Masse godt bacon, to egg, pølser og stekte tomater. Fet, sunn kost fra ende til annen hvis du holder deg unna brødet.

Fedon kunne bodd her.

Linkslandet

- Vi begynner litt rolig, så tar vi monsterbanen i morgen og avslutter med den letteste, mener broderen. Vi er to gutter på tur. Vi spiser lunsj i golfklubben. Vi drikker øl til. En liten en og vi studerer baneguiden som forteller hvor elven krysser banen, hvor bunkrene er og hvor det er ugjennomtrengelig brake eller einer som det heter på Østlandet.. Dette kunne vært en meningsfylt opplevelse dersom vi på forhånd visste hvor golfballen ville gå, men det gjør selv ikke Tiger Wood. Det er imidlertid en del av opplevelsen, som når fluefiskeren binder sin egen flue. Vi er oppslukt av vårt og klokken halv to har vi hilst på starteren, tatt to prøvesvinger og er klar til å sende en liten hvit ball rundt på en reise i dette ubrukelige landskapet som skottene kaller linkslandet og som ligger mellomhavet og det skikkelige jordbrukslandet.. Gjennom golfsporten har de klart å gjøre det til det mest verdifulle av alt land. Minibussene som ruller inn uten stopp med pengestinne amerikanere i utrolig rutete bukser, forteller sitt tydelige språk. Det gjør også det nye hotellet.

En tier

Men snart er amerikanerne glemt, hverdagens slit i Bergen også. Det er du og den lille hvite ballen din mot banen. Bak oss går tre eldre skotske herrer i 70-årene, vi har fått selskap av en kanadier fra British Columbia.

På en skala fra 1-10 over hvor godt det er mulig å ha det er vi langt oppe på øverste halvdel.

Når vi i baren etterpå ser at vi har gått på 81 slag og for første gang i vårt liv har hatt . muligheten til å gå under den magiske 80 grensen på en skikkelig golfbane, er vi faretruende nærmt tosifret på den nevnte skalaen.

Helt oppunder barnas fødsel. Og i morgen skal vi spille monsterbanen.

Hvis du bare har tre dager og du spiller golf, dra til Carnoustie.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere