RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tre dømt for IS-tilknytning

Dette bilde ble lagt fram i Oslo tingrett som bevis, fra venstre en 28 år gammel tiltalt, den 30 år gamle norsk-somaliske tiltalte, og den norske IS-lederen Bastian Alexis Vasquez (24). Til høyre for Vasquez står en nordmann som er drept i kamp i Syria. Foto: Politiet (NTB scanpix)
Dette bilde ble lagt fram i Oslo tingrett som bevis, fra venstre en 28 år gammel tiltalt, den 30 år gamle norsk-somaliske tiltalte, og den norske IS-lederen Bastian Alexis Vasquez (24). Til høyre for Vasquez står en nordmann som er drept i kamp i Syria. Foto: Politiet (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Tre menn er i Oslo tingrett dømt til fengsel i inntil fire år og ni måneder for tilknytning til ekstremistgruppa IS. Det er første gang en norsk rett har tatt stilling til den såkalte terrorparagrafen.

Mennene var tiltalt for brudd på paragraf 147 d i straffeloven som sier at man kan straffes med seks års fengsel hvis man «danner, deltar i, rekrutterer medlemmer eller yter økonomisk eller annen materiell støtte til en terrororganisasjon».

To av dem, en 28 år gammel norsk-albaner og en 30 år gammel norsk-somalier, er dømt for å ha vært med i opprørsgruppen.

28-åringen er dømt til fire år og ni måneder i fengsel, mens 30-åringen er dømt til fire år og tre måneder i fengsel.

Retten mener mennene i 2013 sverget troskap til IS og deretter tjenestegjorde med våpen for ekstremistgruppen.

LES OGSÅ: «Jeg har lyst til å drepe alle, fra liten til stor, mann. Gå inn i en eller annen barnehage, mann»

Den tredje, en norskalbansk 25-åring og broren til 28-åringen, er dømt til sju måneder i fengsel. Retten mener han handlet inn diverse stridsbekledning og utstyr som han forsøkte å sende broren, Egzon Avdyli, i Syria. Avdyli ble drept i Syria i fjor.

Nektet straffskyld

Alle de tre mennene nektet straffskyld under rettssaken, som gikk for tingretten i februar og mars. Alle har nær tilknytning til det ytterliggående islamistiske miljøet på Østlandet.

Den eldste norskalbaneren og norsksomalieren oppholdt seg ifølge tiltalen i lengre tid i Syria, der de kjempet med IS. De to kom tilbake til Norge i januar i fjor og ble pågrepet 27. mai 2014. Ifølge påtalemyndigheten forberedte de seg da på å dra tilbake til Syria.

Den norskalbanske 25-åringen ble også pågrepet 27. mai i fjor.

Følger FN

Det er første gang den spesielle paragrafen ligger til grunn for en rettslig behandling. Prosessen vil sette en grense for hvor langt man kan gå i å utøve sympatier til ytterliggående bevegelser. I definisjonen av hva som skal regnes som en terrororganisasjon, har Det nasjonale statsadvokatembetet lagt til grunn FNs oppføring av ISIL, nå IS, på sin liste over terrororganisasjoner. (©NTB)

LES OGSÅ: Terrortiltalt 28-åring distanserer seg fra IS-krigere

LES OGSÅ: Terrortiltalt hevder han ikke deler IS' syn lenger

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere