*Nettavisen* Nyheter.

Tre drept i rakettangrep sør i Israel

Foto: DARREN WHITESIDE (Reuters)

En omfattende krig mellom Israel og Gazastripen har rykket enda nærmere etter at tre personer sør i Israel ble drept av en rakett torsdag morgen.

15.11.12 13:20

De tre personene ble drept i byen Kiryat Malachi, der raketten fra Gazastripen traff en boligblokk.

– Vi har tre drepte, sier Luba Samri, en talskvinne for israelsk politi. Hun opplyser at raketten traff en bygning og at ytterligere fire personer ble såret.

Byen ligger om lag 25 kilometer nord for Gazastripen.

De tre ble drept mindre enn et døgn etter at Israel startet en ny og kraftig offensiv mot Gazastripen.

Se video av angrepet her

Elleve palestinere har så langt mistet livet, blant dem tre unge menn som ble drept sør på Gazastripen torsdag morgen, ifølge palestinske kilder.

Det er første gang det meldes om drepte på israelsk side siden Israel innledet offensiven.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: HANDOUT

770 raketter

Så langt i år skal det ha blitt avfyrt om lag 770 raketter mot Sør-Israel fra Gazastripen.

Den israelske offensiven skjer dessuten samtidig med at Israels forhold til Iran er svært anspent, og samtidig som palestinske selvstyremyndigheter på Vestbredden forsøker å få FNs hovedforsamling til å anerkjenne de palestinske områdene som egen stat.

Israel anser det iranske prestestyret som en nær støttespiller for Hamas, som har styrt Gazastripen siden den interne palestinske konflikten i 2007.

Her kan du se video av Israels angrep:

HTML EMBED

Uvanlig

Det er svært uvanlig at israelere blir drept i rakettangrepene fra Gazastripen.

I den forrige Gaza-krigen i 2008-2009 ble 13 israelere drept totalt, mens det antas at rundt 1.300 ble drept på palestinsk side.

Blant palestinerne som er drept det siste døgnet, er Hamas' militære leder Ahmad al-Jaabari.

De tre unge palestinere som ble drept torsdag morgen var medlemmer av Hamas' militære fløy, Izz el-Dine al-Qassam-brigadene. De ble truffet mens de kjørte i en motorsykkeltaxi i Khan Younis-området.

Israel slipper flygeblader over Gazastripen

Israel sprer flygeblader over hele Gazastripen med advarsler til folk om å holde seg unna Hamas-mål, opplyser det israelske forsvaret (IDF).

Flygebladene er skrevet på arabisk og inneholder ifølge IDFs talsmann Bjørn Hermann følgende budskap:

«Viktig kunngjøring for Gazas innbyggere: For deres egen sikkerhet, ta ansvar for dere selv og unngå å være i nærvær av Hamas' operative fasiliteter og andre terroristorganisasjoner som utgjør en trussel for deres sikkerhet. Hamas drar nok en gang regionen ned til voldelige aksjoner og tilintetgjørelse. IDF er bestemt på å forsvare staten Israel. Denne kunngjøringen er gyldig inntil situasjonen i regionen har roet seg.»

Her kan du se video av flygebladene som slippes:

HTML EMBED

Norsk hjelpearbeider på vei ut av Gazastripen

Den norske hjelpearbeideren Kjetil Østnor er på vei ut av Gaza by med kurs for den israelske grensen. Han beskriver situasjonen som forferdelig.

– Det har vært voldsomt nå på morgenkvisten. Det går både raketter ut og bombardement inn. Bare da jeg sto i dusjen, hørte jeg tre til fire smell, sier Østnor, som er Norsk Folkehjelps landdirektør i Palestina.

– Situasjonen er helt forferdelig. Vi er så heldige at vi kan evakuere, men de 1,6 millioner palestinerne har ikke noe sted å rømme og ingen bomberom å søke tilflukt i. De må bare holde seg inne, sier Østnor på telefon til NTB.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (folkehjelp.no)

Østnor forlot Gaza by ved 9-tiden norsk tid i en kolonne på åtte biler sammen med andre utenlandske hjelpearbeidere. Tre av bilene tilhører FN. Østnor er eneste nordmann. Også da Østnor sto på FN-området i Gaza by og ventet på transport ut av byen, kunne han høre flere smell fra raketter og granater.

Idet kolonnen forlot Gaza by, var situasjonen roligere, ifølge Østnor. Men folk holder seg inne i frykt for nye israelske angrep, og det var lite trafikk og få mennesker ute i gatene.

– Det er en veldig spent situasjon. Folk er urolige og redde for å bli truffet av granater, sier Østnor.

Den internasjonale kolonnen ut av Gazastripen er koordinert med israelske myndigheter, men ifølge nordmannen er det likevel en risiko for å bli rammet av angrep.

– Israel vet vi er på vei ut, men vi har ingen garanti. Det er risikofylt å bevege seg ute på Gazastripen nå. Folk rådes til å holde seg hjemme, men de må unngå vinduer så de ikke risikerer å bli rammet av eksplosjoner i nærheten, sier Østnor.

Forsker: – Avskrekking Israels eneste verktøy

– Israel har bare ett verktøy i kassen i kampen mot sine fiender, og det er avskrekking, sier den norske forskeren Dag Tuastad.

Han tror ikke angrepene mot Gazastripen kan knyttes til det forestående israelske valget.

Israelerne har vært redd for å overdrive, av frykt for å skape problemer for allerede ustabile arabiske regimer. Men etter å ha blitt utsatt for et rakettregn fra Gaza, var den israelske regjeringen nødt til å reagere, sier Tuastad til NTB.

Han setter også opptrappingen av konflikten i sammenheng med den indre situasjonen i islamistbevegelsen Hamas, som sitter ved makten i Gaza.

– Hamas-ledelsen i Gaza er mer radikal enn lederskapet om har oppholdt seg i Syrias hovedstad Damaskus, sier han.

Men som følge av den syriske borgerkrigen er dette lederskapet nå spredd i ulike land, og det kan dermed ikke arbeide effektivt. Samtidig har den arabiske verden fått en rekke nye og mer usikre regimer, påpeker Tuastad videre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Prio.no)

– Israel ventet så lenge landet kunne med å reagere på rakettangrepene, mener Tuastad, som er forsker ved Senter for islam- og Midtøsten-studier ved Universitetet i Oslo. Tilbakeholdenheten skyldtes frykt for regionale konsekvenser, tror han.

Israel har et svært anspent forhold til Iran, og på internasjonalt hold hersker det frykt for krig mellom de to landene.

Dag Tuastad tror araberlandenes reaksjon på de nye israelske angrepene må komme i form av en fordømmelse fra Den arabiske liga.

Israel-kjenner: Regional spenning bak Gaza-angrep

Israel har forberedt seg lenge på bakkeinvasjon av Gazastripen. Den spente situasjonen i hele regionen og frykten for Iran ligger bak, mener Israel-kjenner Hanne Eggen Røislien.

Røislien, som er førsteamanuensis ved Forsvarets ingeniørhøyskole, synes likevel det er vanskelig å spå om Israels luftangrep er innledningen på en større konflikt på det palestinske området.

– Det avhenger blant annet av hvordan Hamas svarer, påpeker hun.

Uro mot Syria

Luftangrepene skjedde etter at militante palestinere har skutt et stort antall raketter mot Israel den siste tiden. Men det har vel så mye med situasjonen i Israels nabolag å gjøre, mener Røislien.

Israelerne er spesielt engstelige for at borgerkrigen i Syria, en nær alliert av Iran, skal spille inn på israelsk territorium.

– Situasjonen er blitt så utrygg, og det som er skjedd i Syria gjør det ustabilt rundt Israels grenser, sier hun.

På spørsmål om hvorfor dette skulle føre til et angrep på Gazastripen, svarer hun:

– Mens vi ser på den israelsk-palestinske konflikten som nettopp det, så ser israelerne det i et regionalt perspektiv. Da endrer hele kartet og forståelsen seg. Israel ser på Gaza som en iransk fløy, en iransk hånd inn til israelsk territorium.

Røislien mener dette perspektivet er viktig for å forstå de israelske ledernes reaksjon og argumentasjon.

Valgkamp

Det er blitt hevdet at tidspunktet for angrepet har sammenheng med at det skal være valg i Israel i januar, men Røislien er ikke overbevist om at det er en avgjørende faktor.

Høyrepartiene som styrer Israel, ligger godt an i forkant av valget, og det svekker argumentet for at angrepet er en del av israelsk valgkamp, mener hun.

– Men at det er én av faktorene er det ingen tvil om. Høyresidens velgermasse legger større vekt på at Israel viser militære muskler, påpeker hun, og viser til at det i Israel er en etablert oppfatning at krigen mot Gazastripen i 2008-2009 var mislykket.

Iran: Israels angrep mot Gazastripen er terror

Iranske myndigheter fordømmer Israels offensiv mot Gazastripen og kaller det «organisert terror».

– Iran anser den straffbare handlingen israelske militærstyrker begår med drap på sivile som organisert terror og fordømmer det på det sterkeste, sier Ramin Mehmanparast, talsmann for det iranske utenriksdepartementet, ifølge nyhetsbyrået Fars.

Talsmannen kritiserer også «tausheten fra internasjonale organisasjoner som hevder å forsvare menneskerettighetene» i etterkant av angrepene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.