RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tre ganger flere sjåfører i narkorus enn med promille


Ifølge Folkehelseinstituttet har 0,6 prosent av norske bilførere narkotika i blodet som tilsvarer mer enn 0,2 promille alkohol, skriver VG. Dette er tre ganger flere enn dem som kjører med promille. Illustrasjonsfoto.
Ifølge Folkehelseinstituttet har 0,6 prosent av norske bilførere narkotika i blodet som tilsvarer mer enn 0,2 promille alkohol, skriver VG. Dette er tre ganger flere enn dem som kjører med promille. Illustrasjonsfoto. Foto: Bjørn H Stuedal (NA Bilder)
For hver promillebilist, er det tre sjåfører som kjører i narkorus. Selv om det stadig skjer teknologiske fremskritt, mangler politiet gode verktøy for å få tatt dem.

Ifølge Folkehelseinstituttet har 0,6 prosent av norske bilførere narkotika i blodet som tilsvarer mer enn 0,2 promille alkohol, skriver VG. Dette er tre ganger flere enn dem som kjører med promille.

Likevel er det den siste gruppen som i størst grad stoppes og straffes for ruskjøring. Det er fordi politiet mangler måleinstrumenter for å avsløre andre former for rus i trafikken

– Det er dårlig stelt på markedet for denne typen teknologi, konstaterer sjefen for Utrykningspolitiet, Runar Karlsen.

I sommer kjøpte politiet inn utstyr som via spyttprøver kan avsløre rusmidler. Men selv om dette er det ypperste markedet kan tilby, har utstyret store mangler.

– En hurtigtest av spyttprøvene gi svar med en gang, men sier ikke noe om konsentrasjonen i blodet, og dermed ikke om personen faktisk er påvirket. Testen kan også i verste fall slå ut falskt positivt uten at det er brukt stoff i det hele tatt, forteller Hallvard Gjerde ved Folkehelseinstituttets avdeling for rusforskning.

I Norge kan man uansett ikke bli dømt basert på en spyttprøve. Loven krever blodprøver, og disse tar det i gjennomsnitt to uker å få svar på.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere