Gå til sidens hovedinnhold

Tre ganger sa legen til Mari at hun var fri for kjønnssykdommer

Olafiaklinikken varslet derimot at hun hadde Mycoplasma og ga henne antibiotika på flekken.

Mycoplasma genitalia er en kjønnssykdom som er ukjent for mange, men som har vært kjent blant eksperter innenfor seksuelt overførbare sykdommer siden midten av 1990-tallet.

Den ligner mye på Klamydia, men er ikke tilstrekkelig forsket på ennå.

Derfor er det fortsatt stor uklarhet rundt hvorvidt sykdommen kan gjøre deg steril eller ei, men Mycoplasmaekspert hos Olafiaklinikken sier at mye tyder på dette.

Mari opplevde stor frustrasjon nettopp på grunn av dette da hun fikk forskjellige svar fra to leger på området.

Først dro hun til fastlegen sin som skulle teste henne for «alt». Dermed så hun ingen grunn til å be legen spesielt om en test for Mycoplasma.

– Jeg tok tre generelle underlivstester hos legen på et halvt år. Man tror jo at man tester seg for alt, så jeg tenkte ikke noe mer over det. I januar ble jeg likevel med en venninne for å sjekke meg på Olafiaklinikken.

Oppdaget ved tilfeldighet
Hos Olafiaklinikken fikk hun påvist den lite omtalte kjønnssykdommen Mycoplasma.

Planen hennes var egentlig å sjekke seg enda en gang hos fastlegen, men Mari er glad hun stakk innom Olafiaklinikken da hun oppdaget at legen hadde oversett noe.

– Hadde jeg heller dratt til fastlegen min, hadde jeg ennå ikke visst at jeg hadde det. Jeg fikk svar fra Olafiaklinikken ganske kjapt og fikk utskrevet antibiotikakur med en gang, sier Mari.

Da hun senere tok opp med legen sin at hun hadde fått påvist Mycoplasma, svarte han at vanlige leger ikke tester for dette med mindre pasienten ber spesifikt om akkurat det.

– Han sa at dette var en sykdom som går over av seg selv. Han mente tydeligvis ikke at det var farlig i det hele tatt, og sa at den ikke ligger innunder den generelle sjekken deres.

Har du et tips om kjønnssykdommer? Tips meg på nina.bjordal@nettavisen.no (PS! Alle tips blir behandlet anonymt)

Kun én klinikk ser etterMycoplasma
De aller fleste fastleger har i dag ingen mulighet til å kunne teste for dette siden man trenger avansert utstyr. I dag er Olafiaklinikken det eneste stedet som rutinemessig sjekker deg for Mycoplasma genitalia. Etter at Mari var ferdig på antibiotikakuren, dro hun til fastlegen sin etter tre uker for å dobbeltsjekke om sykdommen var borte.

– Da sa han at det ikke var noen vits å sjekke, fordi jeg var frisk. Han var skråsikker på at jeg ikke hadde det lenger. Det er forvirrende når én lege sier noe, og en annen sier noe annet.

Enden på visa ble at Mari fikk tilsendt en hjemmetest fra Olafia for å forsikre seg om at det var borte. Hun vil nå informere andre om at de ikke kan være hundre prosent sikker på at de er fri for kjønnssykdommer selv om de har testet seg hos legen.

– Jeg regner med at det er flere enn meg som kun sjekker seg hos fastlegen, siden det tar mye kortere tid og er mye mer omfattende.

Vidt forskjellige anbefalinger
Hun reagerer på de vidt forskjellige beskjedene hun får fra de to legene etter at Mycoplasmaen ble oppdaget.

– Jeg syns det er rart at Olafiaklinikken gir meg antibiotika og setter meg inn i et smitteregister hos kommunen min, mens jeg hos fastlegen min blir fortalt at jeg er frisk og at det vil gå over av seg selv. Jeg tror det er en mellomting, at Olafiaklinikken drar den litt for langt, mens legen min bagatelliserer det, sier Mari.

– Det er veldig irriterende, for jeg vet ikke hvor farlig der er. Jeg er litt skeptisk til legen og jeg syns han har vært upresis. Han mente at Mycoplasma var en infeksjon som gikk over av seg selv.

I og med at Mycoplasma er svært lik Klamydia, er det sjelden at jenter får symptomer. Leger kan ikke påvise hvor lenge en person har gått med sykdommen, men Mari tror at hun mest sannsynlig hadde Mycoplasma begge gangene hun sjekket seg hos legen.

– Skal mer til for å rutinesjekke noen for en sykdom
Hilde Kløvstad, seniorrådgiver i Folkehelseinstituttet, sier at man enda vet for lite om forekomsten av Mycoplasma genitalia og at den legevitenskapelige verden ennå ikke har lyktes i å gi noen gode svar på om det spiller en rolle for bekkeninfeksjon og infertilitet.

– Det fins ikke god nok vitenskapelig dokumentasjon som tilsier at Mycoplasma er skadelig. Én ting er å behandle en infeksjon som gir deg plager, en annen er å teste seg eller behandle seg når du ikke har symptomer.

Mener du at man ikke er i faresonen for indre infeksjoner selv om man har Mycoplasma genetalius, men er symptomfri?

– Det kan jeg ikke si at det ikke er. Vi vet enda svært lite om det naturlige forløpet til infeksjonen.

Hun vil ikke synse rundt hvorfor Mari fikk så ulik behandlingsanbefaling fra de to forskjellige legene, siden hun ikke kjenner til den enkelte leges vurdering.

– Hvorfor legene har så forskjellige syn, er vanskelig å svare på. Men å sjekke etter en infeksjon vi ikke vet hvor alvorlig er, vil være lite gjennomtenkt. Det skal mer til for å rutinesjekke noen for en sykdom, sier hun.

I Sverige er testen mer utbredt.

Har du et tips om kjønnssykdommer? Tips meg på nina.bjordal@nettavisen.no (PS! Alle tips blir behandlet anonymt)

Kommentarer til denne saken