RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tre inn i Hamsuns rike

Sist oppdatert:
Et vakkert stykke Norge med historie i alle hus og rundt alle hjørner. Kjerringøy er like vakkert i virkeligheten som i bøkene.

Utsiktene er ikke de beste, litt sykdom henger igjen i kroppen, det er dårlig vær og så bommet vi på ferja til Kjerringøy.

Filmøya i nord

Det er ganske kaldt og surt der vi står og ser over på øya som er synonymt med mange av de historiene forfatterkjempen Knut Hamsun skrev. Vi tenker spesielt på Kjerringøy gamle handelssted.

Stedet var også bakteppet til storfilmen «Jeg er Dina», hvor Maria Bonnevie, Gérard Depardieu og Mads Mikkelsen sprang mellom husene.

Filminnspillingen pågikk under våren og sommeren 2001, og har senere blåst nytt liv i denne norske kulturarven. Denne internasjonale filmsatsningen var basert på Herborg Wassmos romaner, men på denne øya nord for Bodø er det egentlig Hamsuns verden som regjerer. Dette er hans rike, med stedets innehavere, tjenestefolk og reisende.

Udødelig gjennom Hamsun

Når vi først kommer oss til dette unike handelsstedet kan man nesten drømme seg bort i de vakre skildringene som har gjort Hamsun udødelig. Foruten et fjøs som er gjort om til opplevelsessenter og kafé, er alle bygningene på området ivaretatt slik det i stor grad var på slutten av 1800-tallet.

Hamsuns miljø er intakt på Kjerringøy, så det er ikke så rart at både filmer og tv-serier er spilt inn der. På vår vandring rundt på handelsstedet titter vi innom de fleste husene. Her er det lett å se for seg livlig aktivitet blant de fastboende, handelsmenn og fiskere over hundre år tilbake i tid.

Her har mange av karakterene til Hamsun vandret før oss, men forfatteren selv skal bare ha vært innom Kjerringøy et par dager. Det var tydeligvis nok til å la seg inspirere.

Historien bak bøkene

Dagens Kjerringøy greier på mesterlig vis å fortelle oss historien som ligger bak bøkene. Her hastet folk til og fra bygningene i ulike daglige gjøremål. Både gleder og sorger gjenoppleves bare ved å lære litt om Anna Elisabeth Ellingsen Zahl.

Kjerringa på Kjerringøy har en fantastisk historie å fortelle. Det er bare å bli med inn på Krambua, Stornaustet eller det storslåtte hovedhuset.

At Kjerringøy var et markant bindeledd mellom fiskerne i Lofoten og handelsmennene i Bergen er det liten tvil om. Et viktig bidrag til vår historie, men Kjerringøy er så veldig mye mer. Mest av alt et vakkert stykke Norge.

Ta med telt

Kombinerer man et besøk her med en telttur langs strendene rett sør for handelsstedet kommer den nordnorske idyllen til å bli komplett.

Hvite streder og frodige grønarealer ligger der for dine føtter. Om været ikke er helt på topp får du garantert store områder for deg selv. Titter du opp fra boken i ny og ne kan du få se en havørn seile over landskapet.

Besøk Kjerringøy på nett.

Les mer om ferie og reise her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere